Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Smultronställen i Rom

Vad är bättre när man är i en storstad än att bli guidad av någon som är bosatt där? Här berättar två lokalbor om sina favoritställen, samt om hur det är att leva i den eviga staden.

IMG-20140108-WA0016.jpg

Salvatore på Gianicolo

Salvatore Carrara, 34 år. Journalist. Bosatt i Rom sedan 16 år tillbaka.

Vilken är din favoritplats?

Gianicolo, en kulle som ligger ovanför Trastevere, är verkligen ett av Roms paradis. Man har känslan av att vara mitt inne i centrum, samtidigt som man befinner sig utanför kaoset och kan njuta av tystnad och lugn. Här ligger en av Roms tre gröna lungor, parken Villa Doria Pamphili, där stadens invånare joggar eller promenerar. Marken tillhörde en gång i tiden en adelssläkt som skänkte den till Rom. Här ligger även Monteverde Vecchio, en av Roms äldsta stadsdelar. Gianicolo är också en viktig plats för den italienska republikens grundande. 1849 rasade strider här mellan Garibaldis soldater och franska påvetrogna trupper. Här finns statyer både över Garibaldi och hans fru Anita, som kämpade för Italiens enande vid sin makes sida. Ett flertal monument har också rests för de fallna garibaldisterna. Det var även på Gianicolo som Garibaldi och hans bundsförvanter skrev den italienska republikens grundlag.

IMG_0968.JPG

På Gianicolo njuter romarna av lugn och ro.

Vad är det bästa med Rom?
Efter att ha bott 16 år i staden är jag fortfarande inte trött på den. Jag känner mig lyckligt lottad att bo på en plats som har så många vackra historiska monument. Rom är som en kvinna, när du väl blir förälskad är det svårt att lämna henne.

Finns det något som du inte gillar med Rom?

Folk har ingen respekt för de fantastiska historiska lämningarna och är inte rädda om de offentliga platserna. Jag tycker att det är viktigt att vi inser att vi måste ta hand om vårt kulturarv tillsammans.

annlouise.jpg

Ann-Louice, en helt vanlig vardagskväll i Rom.

Ann-Louice Dahlgren, 41 år. Ansvarig för Kultur och Kommunikation på Sveriges Ambassad i Rom. Har bott i staden i 13 år.

Vilken är din favoritplats?
När sommarhettan ligger tung över Caput Mundi (latin för världens huvud, ett namn som staden fick då den var en religiös, kulturell och politisk centralpunkt i det Romerska riket, red. anm.) är det skönt att kunna ta pendeltåget från Piramde och på 35 min vara vid havet i Ostia. Där har jag mitt favorit ”stabilimento”, Gambrinus, som med sina pastellfärgade ombyteskabiner, pool och lugna sandstrand var ett självskrivet tillhåll för Roms celebriteter under La Dolce Vita- perioden på 50-talet. Audrey Hepburn, Gianni Agnelli (Fiats grundare) och många andra lät sig väl smaka av restaurangens utsökta fisk. Min favorit är tonnarelli allo scoglio (pasta med skaldjur).

playa.jpg

Gambrinus i Ostia. Bild: Ann-Louice Dahlgren
mat.jpg

Tonnarelli allo scoglio. Bild: Ann-Louice Dahlgren

Vad är bäst med Rom?
Jag har bott här i många år, men det finns alltid något som överraskar mig varje dag. Romarna möter vardagen med ett leende och använder även humor när det handlar om svåra saker. Rom har en härlig blandning av antikt och modernt. Ibland är det lite som att leva i en Fellinifilm, man får definitivt vara med om saker som inte skulle hända i Stockholm.

Finns det något som du inte gillar med Rom?

Det byråkratiska maskineriet är jobbigt. I Rom betalar vi höga skatter men vi får inte så mycket tillbaka, till exempel när det gäller sjukvård och infrastruktur. Saker och ting fungerar inte som i Sverige och allting tar längre tid. Man får vara lite knipslug för att klara av vardagen och byråkratin. Samtidigt uppvägs detta av att det är så mycket som är roligt.