Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Soffköp i osäkra tider

Möbler är hutlöst dyra i Argentina. De flesta möbelfabrikanter är små lokala företag som har höga arbetsgivaravgifter och produktionskostnader. IKEA (en av de saker jag saknar mest från Sverige) existerar inte i Sydamerika.

En god vän till mig har nyligen flyttat och bestämde sig för att investera i en ny soffa. Sagt och gjort, förra onsdagen begav han sig till en möbelaffär och hittade genast en soffa som han älskade.
Den kostar 12 000 pesos, upplyste ett kvinnligt biträde honom. Min vän tyckte att priset var lite maffigt, bestämde sig för att tänka på saken och bad henne skriva upp priset och modellen på en lapp. –Om du tar med lappen när du handlar så respekterar vi priset, tillade försäljerskan, ett förtydligande som inte låter märkligt i ett land med skyhög inflation.

Efter att ha funderat lite beslöt sig min vän för att slå till. Idag gick han tillbaka till affären för att lägga handpenning på möbeln, som skulle beställas från fabriken.
Tyvärr, efter det som hände i förra veckan har vi fått nya priser, sa samma expedit. Soffan kostar nu 14 300. Tyget är importerat, jag kan tyvärr inte göra något åt saken. På bara några dagar hade soffans pris ökat med 2 300 pesos (ungefär 1 850 kronor), det vill säga nästan 20%.

soffa.jpg

Att köpa en soffa kan vara ett äventyr i dagens Argentina.

Förra torsdagen föll pesons kurs med över 11 procent mot dollarn, det största fallet på en dag sedan 2002. Ingen verkar riktigt veta vad som ska ske nu, spänningen ligger i luften. Argentinarna har fortfarande ett smärtsamt tydligt minne av den senaste ekonomiska krisen i slutet av 2001 och många lider än idag av dess sviter.

Pesons devalvering skapar tillsammans med den galopperande inflationen stor osäkerhet. Enligt regeringen var prisstegringen förra året runt 11 procent, men privata mätningar visar att den snarare låg på omkring 30 procent.

Inför denna situation väljer många butiksinnehavare att det säkra före det osäkra. Priserna i vissa affärer, särskilt de som säljer importerade produkter eller varor med importerade delar, som till exempel möbler, elektronik och vitvaror, har skjutit i höjden under de senaste dagarna.

Vad hände med min goda väns soffköp? Jo, vännen gick irriterad ut ur affären och begav sig till en annan butik. Där fanns en nästan identisk soffa i skyltfönstret.
Eftersom den har stått i skylten kostar den bara 8 000 pesos, men betalar du cash så får du den för 5 500, sa försäljaren. Han hymlade inte med att butiken hade ont om kontanter, då de flesta kunder använder kreditkort och delar betalningen på flera månader i hopp om att vinna kapplöpningen mot inflationen. Bättre att få sålt så många soffor som möjligt innan skutan sjunker, verkade han tänka, för vem kommer att köpa möbler om det blir kris igen? Min vän tvekade inte en sekund: även i instabila tider kan man göra bra dealer.

Travel Blog Awards 2014!
Leta reda på riktiga biljettfynd när du söker flyg till London!