Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sorglig dag blir fest för demokratin

panorama.jpg

Demonstranter vid Avenida 9:e de julio, på väg till Plaza de Mayo.

Idag, den 24:e mars, är det 38 år sedan den senaste statskuppen genomfördes i Argentina och en militärjunta tog makten. Människorättsrörelser uppskattar att ungefär 30 000 personer mördades eller försvann under de sju år som diktaturen varade.
Till minne av dessa dödsoffer bestämde man 2002 att instifta den Nationella minnesdagen för sanning och rättvisa. Tre år senare blev denna dag en helgdag.

Just nu fyller vänster- och människorättsorganisationer Plaza de Mayo i centrala Buenos Aires. Även folk som inte tillhör någon politisk rörelse hittar hit: unga och gamla, småbarnsfamiljer och klungor av tonåringar.

Fanorna svajar mot en klarblå himmel och i bakgrunden ekar trummor, blåsorkestrar och slagramsor. Läskförsäljare tränger sig fram i folkmängden. Det är på något sätt en festlig dag, trots att man samlas för att minnas något fruktansvärt. Och jag påminns än en gång om att jag lever i ett väldigt ungt land, där folk är stolta över sin demokrati och värnar om den. Demokrati är inte en självklarhet utan något som man verkligen har fått kämpa för. Diktaturen har lämnat djupa ärr. Just därför är det så viktigt att inte glömma det förflutna.

evita.jpg

Evita blickar ut över folkhavet.
DSC00897.JPG

Cristina Kirchner på en jättebanderoll med texten: Hon är folket.
nena.jpg

Barn och vuxna, på väg mot Plaza de Mayo.
DSC00889.JPG

Termen “descamisados”, "skjortösa", användes från början av antiperonister för att beskriva peronisterna, fattiga arbetare, på ett förnedrande sätt. Sedan började peronisterna med stolthet själv kalla sig ”skjortlösa”. Det peronistiska ungdomsförbundet ”De unga skjortlösa peronisterna” har Juan Domingo Perón och Evita på sina flaggor.