Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sydamerikabloggarens favoriter

Vagabonds Sydamerikabloggare Julia Tengblad Söder, 26, år är sedan fyra månader tillbaka bosatt i Buenos Aires. Efter att ha mött den stora kärleken när hon coachsurfade i staden, beslöt hon sig för att ta tjänstledigt från sitt jobb i Stockholm och än en gång korsa Atlanten för att bli sambo med sin Milton. Här delar hon med sig av sina smultronställen och tipsar om sevärdheter.

julia.jpeg

Så här glad är Julia när hon får tillbringa dagen i favoritparken Parque Centenario.

Hallå Julia, vad gör du i Buenos Aires?
Jag studerar en kurs på distans i Latinamerika-studier från Göteborgs Universitet, frilansar lite och njuter av livet.

Hur länge kommer du att stanna här?
Denna gång kommer jag att vara här i nästan sju månader, jag kom hit i början av september och stannar till slutet på mars.

Jag har läst på din blogg att Buenos Aires är en stad som du ständigt återkommer till. Hur många gånger har du varit här och vad är det som gör staden så speciell?
Nu är det femte gången jag är här. Jag kom hit första gången 2008. Det var i november och vår och det var min första resa på egen hand. Jag antar att den euforin som jag kände då har hållit i sig och gjort att jag alltid känner ett lyckorus när jag kommer hit. Det är en gigantisk stad som lever dygnet runt, enormt vacker och enkel att ta sig runt i.

Finns det något du inte gillar med Buenos Aires?
Att den är stor och vältrafikerad har så klart sina nackdelar, vilket märks i luften. Det finns också områden där jag inte känner mig helt säker i, tyvärr, vilket kan kännas begränsande emellanåt.

Har du något favoritcafé?
Det finns många mysiga caféer, både trendiga men också äldre, anrika caféer med en lång historia. Las Violetas (Rivadavia 3899) är ett av dem, 130 år gammalt, med en mysig atmosfär och ett gigantiskt utbud av söta bakelser.

Var äter du helst middag ute?
Restaurangen La Lechuza (Uriarte 1980) är en redig parrilla, grill, med vällagade biffar för köttälskaren. Bio Restaurant (Humbolt 2192) erbjuder i huvudsak både ekologisk och vegetarisk mat och är en välsmakande sidekick till köttet. Empanadas, piroger, går alltid hem och La Fachada (som finns på flera adresser) har ett brett utbud. Jag älskar empanadas.

Hur tillbringar du en ledig dag?
Vi har morgonsol på balkongen så jag dricker morgonkaffet där. På helgerna tar jag en sväng på marknaden nedanför vid parken Parque Centenario. En picknick i Reserva Ecológica, ett naturreservat som ligger ett stenkast från centrum, är ett skönt avbrott från stadens myller. Vi promenerar också mycket och köper gärna med oss glass från någon glassbar och sätter oss i en park eller fikar med tårta på något café. När vi är lediga lagar vi ofta egna ñoquis (spanska för italienskans gnocchi, reds. anm. ) och dricker ett gott rött vin till.

Vad får någon som besöker staden för första gången absolut inte missa?
I alla städer finns listor med sevärdheter som kan checkas av rätt snabbt och det är ofta efter det som den riktiga njutningen kan börja. För att få in den rätta stämningen tycker jag att man bör lägga tid till måltiderna, äta länga på en uteservering, dricka kaffe eller äta och dricka gott, spana på människor och känn in stadslivet utan stress. Tango upplever man bäst på Plaza Dorrego i San Telmo på söndagskvällarna.

Är det något speciellt man ska tänka på när man kommer till Buenos Aires som turist?
Ta med bra skor och gå mycket. I Buenos Aires är det enkelt att navigera och ta sig runt mellan de olika stadsdelarna. Ha dina värdesaker närmast kroppen och skylta inte med dyra smycken.

Missa inte Julias guide till Quito i Vagabonds specialnummer om Sydamerika!