Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Världens bästa rödtjut

För första gången har ett argentinskt vin utsetts till världens bästa i den prestigefyllda tävlingen Vinalies Internationales 2014 , som arrangeras av Franska Oenologförbundet. Det var vinet Famiglia Bianchi Reserva Malbec 2014 som utnämndes till ”Det bästa röda torra vinet i världen”. Vinet produceras av den traditionella bodegan Casa Bianchi, i provinsen Mendoza, landets främsta vinregion. Provinsen ligger vid Andernas sluttningar och är vida berömd för sina goda Malbecviner. I tävlingen deltog 3500 viner från 41 länder så nog kan familjen Bianchi vara stolt över bragden.

Vinet finns inte i Systembolagets katalog, men däremot hittar man en hel del andra Malbecviner. Malbecdruvan, som importerades från den franska regionen Bordeaux i slutet av 1800-talet , är Argentinas nationaldruva. -I Frankrike gav Malbec aldrig särskilt bra viner eftersom geografin och klimatet inte lämpade sig för denna druva, förklarar den argentinske oenologen Miguel Brascó.
Eftersom druvan har väldigt mörk färg användes den från början till att färga bordsvin, men på 60-talet upptäckte man att druvan gav vin med stark personlighet, berättar han vidare. Idag är det den argentinska druva som är mest populär utomlands. Landet är den femte största vinproducenten i världen och den nionde största vinexportören.

Hur som helst, Malbec är en druva väl värd att prova och den passar särskilt bra till en saftig köttbit. Själv ska jag skynda mig ut och köpa en flaska Famiglia Bianchi Reserva Malbec 2014. Just nu kostar detta vin bara runt 80 kronor i Argentina, men jag är säker på att priset snart kommer att höjas.

vin.jpg

Här är vinnaren! Bild: Casa Bianchi