Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

VM-feber

Nu har nedräkningen inför fotbolls-VM börjat i en av världens mest fotbollstokiga nationer. Det är mindre än två veckor kvar till avspark i grannlandet Brasilien och förväntningarna hänger i luften.

I Argentina utgör fotboll en väsentlig del av vardagen. När man lär känna någon är något av det första man frågar vilket lag personen håller på. Klubbtillhörighet är en lika viktig del av en människas identitet som namn, ålder och yrke.

mariano.jpg

Mariano, som jobbar i brödbutiken i mitt kvarter, är redo för VM.

Om fotbollen tar stor plats i vanliga fall, så är den extremt viktig just nu. När det är VM kretsar hela livet kring spelschemat. Andra saker som fritidsaktiviteter och arbete upphör att ha någon betydelse. De som är lyckligast lottade har tagit semester och sticker till Brasilien för att se matcherna där. Biljetterna till det argentinska landslagets matcher tog slut redan i mars. Argentina är det femte landet där det har köpts flest biljetter till VM (efter Brasilien, USA, Tyskland och England), sammanlagt 55 000.

vm.jpg

Den lokala pizzerian peppar landslaget.

Men de flesta får nöja sig med att se sitt lag på teve. På mitt jobb har vi sedan länge kollat upp vilka matcher det argentinska landslaget kommer att spela under arbetstid (och som alla anställda naturligtvis ser tillsammans på storbildsteve) och vilka vi kan se hemma. Andra livsviktiga frågor som diskuteras på arbetsplatserna är om det ska finna teveapparater tillgängliga för att se alla matcher och om man ska få se dem med eller utan volym. Elektronikaffärerna har specialerbjudande på led-tv och kabel- och satellitbolagen har lanserat särskilda kampanjer inför VM. I skolorna byter barnen bilder till sina fotbollsalbum, affärerna säljer allt från hundtröjor till kaffekoppar och mössor med Argentinas färger och reklamen på teve handlar bara om fotboll. Det börjar med andra ord dra ihop sig på riktigt för det största fotbollseventet på fyra år. Argentina är på väg att stanna.

album.jpg

Bilderna på landslagsspelarna är eftertraktade på bytesmarknaden.
oferta.jpg

Kabelbolaget Cablevisión erbjuder tittarna VM i högupplöst format för 70 peso i månaden.