Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bokmalarnas stad

Buenos Aires är den stad i världen med flest bokhandlar per invånare, enligt en färsk undersökning som gjorts av World Cities Culture Forum 2014, skriver tidningen La Nación.

Staden har hela 467 boklådor, vilket innebär att det finns 25 affärer per 100 000 invånare. Efter Buenos Aires på rankingen hamnade Hong Kong med 22 bokhandlar, Madrid med 16 och Shangahai med 15. Minst antal bokaffär per 100 000 invånare har Singapore och Istanbul, bara tre stycken.

Stadsdelen med flest bokhandlar är San Nicolás i centrala Buenos Aires, hela 121 boklådor finns det här.

Två bokhandlar som du inte får missa är 200-åriga Librería Ávila (Adress: Adolfo Alsina 500) och Ateneo Grand Splendid (Avenida Santa Fe 1860), som ligger inhyst i en gammal teater från 1903. Här finns även ett trevligt café och ett helt okej utbud av guider och andra böcker om Argentina på engelska. Eller varför inte ta en promenad längs Avenida Corrientes – gatan som aldrig sover – , mellan Avenida Callao och Avenida 9:e de julio, som kantas av teatrar och boklådor som har öppet till långt fram på småtimmarna?

Och så här på internationella kvinnodagen måste jag ju bara rekommendera Librería de Mujeres, Kvinnobokhandeln, som säljer litteratur skriven för och av kvinnor. Affären ligger i en av Buenos Aires vackraste gränder, Doctor Rodolfo Rivarola, på nummer 133.

Bokhandel1.JPG

Med sina tre våningar och 2 000 kvadratmeter är El Ateneo Grand Splendid Latinamerikas största bokhandel. Den besöks dagligen av 3 000 personer.
Bokhandel2.JPG

El Ateneo har fungerat både som teater och biograf, innan byggnaden gjordes om till bokhandel 2000. Slå dig ner på den gamla scenen, insup atmosfären och njut av en café con leche.