Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dagens nyhet

Imorse när jag slog på TV:n var det fullt pådrag i nyhetskanalerna med direktrapportering från Buenos Aires gator. Dagens nyhet: kylan.
Speciellt utsända journalister intervjuade människor påbyltade som michelingubbar vid tåg- och busshållplatser. De fick berätta vad de hade på sig och om de frös eller inte.

vinter2.jpg

"Just nu: termisk känsla 0ºC. Intensiv köld i staden och förorterna." lyder textremsan som nyhetskanalen C5N har slagit till med denna morgon.

Årets första kalla dag är stora nyheter i en stad där det nästan aldrig är riktigt kallt. Termometern visade på 3º C, men ”la sensación térmica”, den termiska känslan, var 0º C. Begreppet termisk känsla används på grund av Buenos Aires höga luftfuktighet, vilken gör att det för det mesta känns varmare eller kallare än vad det egentligen är. Här är det känslan som räknas, inte den egentliga temperaturen. Kyla anses i allmänhet som något ganska farligt. När det är kallt är det okej att ställa in möten och hålla barnen hemma från skolan. Att gå ut med spädbarn en kall vinterdag anses nästintill vara livsfarligt.

Själv är jag ingen vinterfantast, men eftersom årets kyliga dagar är få känns det riktigt härligt med lite kalla vindar för omväxlings skull. Äntligen får man plocka fram stickade strumpbyxor, boots och vinterjacka. Också har man en bra ursäkt för att hoppa över saker som inte har lust att göra. Det är ju så kallt.

vinter.jpg

Här visas termisk känsla i några av Buenos Aires förorter.