Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaffe med historia

Anna skrev en kommentar till inlägget om te och undrade följande:

Hur är kaffekulturen? Är den som i Sverige eller är det mest tedrickande när man träffas med kompisar?

I Argentina dricker man vanligtvis te, kaffe eller mate (en infusion som framställs av yerba mate och dricks i en kalebass eller en liten kopp med bombilla, ett slags sugrör) när man träffas och fikar.

När det gäller kaffekulturen så är den i högsta grad levande. Buenos Aires invånare är stora kaffedrickare. Många av stadens caféer har öppet från tidigt på morgonen till långt efter midnatt. Det är inte ovanligt att restaurangbesökare avslutar middagen efter tolvslaget och därefter slinker in på närmsta café och beställer en cortado, en espresso med lite mjölk. Det här med att man inte kan sova om man dricker kaffe sent på kvällen är inget man hör särskilt ofta och koffeinfritt kaffe är svårt att få tag på.

kaffe.jpg

Vem kan motstå en rykande het kopp café con leche på morgonen?

Varje kvarter har sina egna caféer – det lär totalt finnas cirka 8000 i Buenos Aires – och de är viktiga knutpunkter för stadens invånare. Här äter man frukost, läser tidningen, har jobbmöten, utbyter skvaller med grannarna och träffar sina vänner för att diskutera politik i timtal. På stadens mest traditionella caféer överlever den sista generationen riktiga kypare, äldre elegant klädda herrar, som världsvant sveper fram mellan borden. På caféerna serveras förutom kaffe, öl, vin, drinkar, fantastiska bakverk, smörgåsar (sandwiches) och enklare maträtter (minutas), som med svenska mått mätt kan tyckas vara hela middagar.

Buenos Aires caféer har i alla tider varit favorittillhåll för intellektuella, politiker, författare, poeter och konstnärer, som söker sig dit för att inspireras, utbyta idéer och förbereda revolutioner. Staden har ärvt sin cafékultur från Paris och Madrid. De första caféerna kom till under kolonialtiden. Det var på caféerna runt Plaza de Mayo som Argentinas frihetskämpar träffades för att konspirera mot den spanska kolonialmakten och förbereda revolutionen som skulle leda landet till landets självständighet 1816.

elfederal1.JPG

El Federal i San Telmo har en fantastisk hundraårig bardisk.

För att bevara staden cafékultur kulturminnesmärker lokalregeringen sedan 1998 de gamla caféer som är mest välbehållna. Idag finns ett femtiotal caféer med på listan över Cafés Notables, Framstående caféer. Några klassiker bland dessa som du inte får missa är:

Café Tortoni (Adress: Avenida de Mayo 825) invigdes 1858 och sägs vara Argentinas äldsta café. En gång i tiden var det hemvist för författare, poeter och konstnärer. Skribenten Jorge Luis Borges och konstnären Benito Quinquela Martín hörde till stamgästerna. Trots att caféets eleganta salonger idag främst besöks av turister är ett stopp här obligatoriskt. Var dock beredd på långa köer om du ska fika här.

Billares36.JPG

Los 36 billares på Avenida de Mayo.

Caféet och biljardhallen Los 36 billares (Adress: Avenida de Mayo 1265), har trots nyrenovering lyckats behålla sin eleganta atmosfär. I källaren samlas kvarterets spanska romer för att spela biljard. Här serveras god och prisvärd lunch – min personliga favorit är deras kycklingwok – och generösa picadas (smårätter). Missa inte deras empanadas (piroger) och pizzor som bakas i vedeldad stenugn.

lagiralda1.JPG

Anspråkslösa lilla La Giralda är vida berömt för sin varma choklad.

Låt dig inte luras av att La Giralda (Adress: Avenida Corrientes 1455) nuförtiden pryds av en ful skylt som sponsras av coca-cola och av inredningen vid första anblicken verkar lite kal och tråkig. På det lilla spanska café serveras stans godaste chocolate con churros, friterade kakor som doppas i tjock varm choklad. Stället är också berömt för sina submarinos, varm mjölkchoklad som görs på chokladbitar nerrörda i het mjölk. Caféet, som en gång i tiden var en mjölkbod, är en populär mötesplats för intellektuella och studenter. Från fönsterborden har man utsikt över livliga Avenida Corrientes.

elfederal2.JPG

El Federal, ett av San Telmos mest traditionella caféer.

I den pittoreska stadsdelen San Telmo ligger El Federal (Adress: Carlos Calvo 395), som grundades 1884 och inte verkar har förändrat mycket sedan dess. Den vackra bardisken dekorerad med glasmosaik är över hundra år gammal. Precis som många andra gamla caféer i Buenos Aires var El Federal från början en handelsbod. Till specialiteterna hör pastarätter och picadas.

lagiralda2.JPG

Submarinos och churros på La Giralda, en perfekt höstfika.

Caféordlista

Cortado: Espresso i liten kopp med några droppar mjölk
Cortado en jarrito: Espresso i lite större kopp med några droppar mjölk
Café con leche: Kaffe med mjölk i stor kopp
Lágrima: ”tår”, varm mjölk med några droppar kaffe i. Beställs ofta i jarrito.
Café solo: espresso utan mjölk
Café americano: lite svagare kaffe i stor kopp
Medialunas de grasa / de manteca: ”halvmånar”, krispiga små croissanter som bakas på smör (manteca) eller fett (grasa). De som bakas på smör är lite mjukare och har rundare form. En vanlig frukost är kaffe och medialunas. Varianten café y tres (3) medialunas, serveras på de de flesta caféer.
Tostado mixto: varm macka med ost och skinka som serveras i trianglar.
Sandwich: smörgåsar går under namnet sandwich i menyn. På de flesta ställen kan man välja mellan pan francés (baguette), pan árabe (pitabröd) och pan de miga (formfranska). Andra varianter är pebete (en mjukare fralla) och pan negro (fullkornsbröd, som är betydligt mindre grovt än det som vi är vana vid i Sverige).
Picada: den argentinska motsvarigheten till spanska tapas. (picar betyder ”att plocka lite och äta” ) En picada är plockmat – olika, ostar, skinka, starka korvar, oliver, patéer och andra läckerheter – som serveras med bröd, chips och jordnötter. Den kan vara en hel middag i sig, eller bara en aptitretare.
Minutas: enklare maträtter som serveras på de flesta caféer, vilken tidpunkt som helst.