Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nisman-härvan

Av Posted on Inga taggar 0

Det är inte ofta svenska medier fördjupar sig i nyheter från Argentina, men idag fick jag chansen att vara med och kommentera åklagare Alberto Nismans mystiska död i P3 Nyheter med Astorga Díaz.

Nisman var åklagaren som ledde utredningen av terrordådet mot det judiska centret Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA), den 18 juli 1994 då 85 personer dödades och 300 sårades. Han hittades skjuten i sitt badrum den 18 januari, dagen innan han skulle presentera utredningens slutsatser inför kongressen. I sin rapport hävdade han att Argentinas regering slutit ett avtal med iranska myndigheter för att dölja Irans medverkan i terrordådet. I utbyte skulle Argentina få göra gynsamma affärer med landet, bland annat importera olja till förmånligt pris.

Landets president Cristina Fernández de Kirchner har förnekat denna information. Bland oppositionen finns det däremot de som försöker länka regeringen till i Nismans död. Eller så säger de att regeringen åtminstone borde ha skyddad honom bättre, eftersom han ju var anställd av staten.

Fallet är ett hårt bakslag för presidenten. I en färsk enkät anger nästan 70% av befolkningen att de är missnöjda med hur hon har hanterat frågan.

Samtidigt visar Nissmans död att det existerar ett dolt nätverk mellan underrättelsetjänsten och rättsväsendet kring undersökningen av det värsta terrorattentatet i Argentinas historia.

Härvan har lett till att presidenten har presenterat ett lagförslag för att upplösa den argentinska underrättelsetjänsten, Secretaría de Inteligencia, och skapa en ny organisation, Agencia Federal de Inteligencia. Detta förslag måste nu godkännas av kongressen. Genom detta initiativ vill regeringen att underrättelsetjänsten ska fungera på ett mer transparent sätt och att det ska finnas en större demokratisk kontroll.

Det här är onekligen en soppa som fortfarande presenterar många frågetecken och som det kommer att pratas mer om framöver.

Här kan du lyssna på programmet, som handlar om härvan i Argentina från minut 43.