Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Obelisken utan topp

Just nu förvånas Buenos Airesbor och turister över att Obelisken – El Obelisco – saknar sin topp. Den 67,5 höga pelaren, stadens främsta symbol, ser helt enkelt ut som om någon har huggit av den översta biten. ”Obelisken utan topp” blev snabbt en snackis och bilder av den spreds som en löpeld via twitter och instagram. ”Vad har hänt med obelisken?” frågade folk sig och föreslog mer eller mindre osannolika teorier: allt från att toppen hade blivit bortrövad av rymdvarelser till att någon korrupt politiker skulle ha stulit den.

obelisken utan topp.jpg

Helt plötsligt saknades den översta biten på Obelisken, skumt…

Mysteriet uppdagades några timmar senare när ett foto som tagits med en drönare ur fågelperspektiv började spridas i sociala medier. Det visade sig att den översta delen inte är borttagen, utan har täckts av paneler med spegelglas som skapar en optisk illusion. Samtidigt kan en kopia av Obeliskens topp i naturlig storlek beskådas vid ingången till Malba, Buenos Aires Museum för Latinamerikansk konst. Interventionen utgör en del av konstprojektet ”Symbolens demokratisering” och har genomförts av den argentinska konstnären Leandro Erilich.

obeliskenovan.jpg

En bild tagen med en drönare visar att toppen är kvar, fast dold bakom paneler med speglar. Foto: Twitter @nopasanaza
obeliskenstopp.jpg

Obeliskens översta del kan beskådas utanför Malba. Foto: Anouk Tessereau / Twitter @sergioucedo2

Obelisken uppfördes 1936 till stadens 400-årsjubileum och förvandlades snabbt till en symbol för Buenos Aires. Den ligger på Plaza de la República, i korsningen av Avenida 9 de julio och Avenida Corrientes.

Malba hittar du på Avenida Presidente Figueroa Alcorta 3415.

o2.jpg

Så här ser Obelisken ut i vanliga fall. Bilden är tagen från Avenida Corrientes.

Uppdatering, 7 oktober 2015:

Nu har Obelisken fått sisn topp tillbaka, men du kan besöka kopian av den utanför Malba fram till mars nästa år. Från dess inre kan man njuta av olika vyer över Buenos Aires.

malba.jpg

Så här gick det till när Obelisken fick tillbaka sin översta del. Foto: Malba -Fundación Costantini