Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Över Buenos Aires takåsar

palaciobarolo6.JPG

Här breder Buenos Aires ut sig i kvällsljuset.

En av de roligaste sakerna med att bo i en storstad är att man ständigt upptäcker nya guldkorn, till och med i sitt eget kvarter. Som till exempel Palacio Barolos kupol, som definitivt är en av stans bästa utsiktspunkter. Härifrån kan du skåda ut över Buenos Aires takåsar från alla vädersträck. Observera att ett besök i kupolen definitivt inte är något för dig som är det minsta klaustrofobisk, har svindel eller problem med att gå i trappor.

Den palatsliknande byggnaden Palacio Barolo var då den uppfördes 1923 sydamerikas högsta hus. Till dess topp tar man sig genom att först åka hiss och sedan promenera sex våningar. Den sista biten består av en spiraltrappa utan räcke som verkar vara gjord för pygmeér. Om den som går först upp råkar halka och falla så faller alla i ledet, tänker jag medan jag flåsar uppför de sista trappstegen. -Se upp och med era huvud, här blir taket lägre, hojtar guiden uppifrån. Väl uppe i kupolen breder Buenos Aires ut sig under våra fötter i det fantastiska kvällsljuset och jag känner att strapatsen var mödan värd, med risk för att låta klyschig.

palaciobarolo2.JPG

Det gäller att inte ha svindel om man ska sitta i kupolen, en glaskupa med hela stan under sig…
palaciobarolo4.JPG

…eller luta sig ut över något av balkongräckena.

Besöket i kupolen ingår i en guidad rundtur i byggnaden, som skapades av den italienska arkitekten Mario Palanti. Palanti var Dante Alighieri-fantast och därför fyllde han sitt verk av element som på olika sätt har anknytning till den Gudomliga Komedin. Precis som den Gudomliga Komedin är byggnaden indelad i himmel, skärseld och helvete. Den är 100 meter hög eftersom Dantes verk har 100 sånger och har 22 våningar, eftersom varje sång har 22 verser. Rundturen börjar i helvetet (bottenvåningen) och avslutas på ett av kontoren från 1920-talet. Information om priser och tider hittar du här: Palacio Barolo Tours. Adress: Avenida de Mayo 1370.

palaciobarolo3.JPG

Utsikt över Plaza del Congreso.
palaciobarolo.jpg

Ståtliga Palacio Barolo tornar upp sig över Avenida de Mayo.