Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Palermeando

Det har varit lite tyst här på bloggen på sistone. Det beror inte på bloggtorka, utan på att jag har varit på semester i paradiset utan internetuppkoppling. Paradiset heter Valle de Traslasierra och ligger i provinsen Córdoba, ungefär 90 mil nordväst om Buenos Aires. Eller vad sägs om dopp i porlande kristallklara bäckar, promenader i landskap där bergstopparna möter molnen och långa grillkvällar under stjärnklara himlar? Jag lovar att återkomma till denna fantastiska plats i ett senare inlägg.

Nu är jag däremot tillbaka i storstaden och har finbesök från Sverige. Inget är väl härligare än att ha gäster och få strosa runt som turist i sin egen stad utan att ha bråttom någonstans, till exempel i hippa Palermo Soho. Att hänga i Palermo har till och med ett eget verb på spanska: palermear.

panerarosa.jpg

Goda mackor hittar du på Panera Rosa (Adress: Jorge Luis Borges 1685). Cirka 130 pesos (120 kronor) kostar en smörgås med kaffe.

Dessa gamla arbetarkvarter, med sina breda trottoarer och låga byggnader, var en gång i tiden favorittillhåll för bohemer och konstnärer. Men i mitten av 90-talet började området förvandlas. De gamla nedslitna fasaderna rustades upp, inhemska designers öppnade små butiker och trendiga barer och restauranger slog upp sina dörrar. Palermo blev snabbt hemvist för stadens coolaste folk.

capital.jpg

På Capital finns mycket fint till hemmet (Adress: Honduras: 4958).

Idag har också de stora kedjorna hittat hit och även mindre hippa människor syns på gatorna. Områdets ursprungliga invånare har sedan länge flytt sin kos, trötta på folkliv och oväsen.

Flest besökare har kvarteren på helgerna när en stor design- och konsthantverksmarknad hålls på Plaza Cortazar (som i folkmun kallas Placita Serrano). Här hittar du både kläder, accessoarer och roliga prylar till hemmet. Passa på att fynda billiga presenter, ta en fika på någon av uteserveringarna och njut av folkvimlet. Kanske är Palermo lite mindre coolt idag än för tio år sedan. Men Palermo är ändå alltid Palermo.

bartola.jpg

Teveprofilen Marcelo Tinellis dotter Micalea öppnade för några år sedan caféet Bartola (Gurruchaga 1795). Här kan man både ta en fika och shoppa med sig inredningen hem.
krukor.jpg

I närheten av Placita Serrano finns det här ståndet med färgglada krukor och kaktusar.
petfriendly.jpg

Senaste trenden i Buenos Aires är "pet friendly" caféer. Detta ställe är även "bycicle friendly".