Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tid för te

Vem har sagt att det är typiskt svenskt att fika? I Argentina är mellanmålet på eftermiddagen nästintill heligt. Lunch äter man klockan 13 och middag inte förrän vid 21 snåret, ofta ännu senare. Ingen klarar timmarna däremellan på tom mage, därför har mellanmålet blivit en institution.

I Buenos Aires finare kretsar består detta mål av ”five o´clock”-te på brittiskt vis. Det är inte så märklig med tanke på att Argentina, efter Chile, är det land i Latinamerika som har störst befolkning med brittiskt påbrå: cirka 250 000 personer. Under förra seklet invandrade många familjer från England, Skottland, Irland och Wales hit, bland annat för att bygga upp järnvägsnätet och bankväsendet.

Tetraditionen är så djupt rotad i folksjälen att till och med en av landets mest älskade barnvisor handlar om en tebjudning. ”Canción de tomar el té” , ”Tedrickarvisan”, som har sjungits av flera generationer argentinska barn, skrevs av den hyllade poeten och vissångaren María Elena Walsh, även hon av engelskt ursprung. Och barnen inte bara sjunger om te, de dricker det också. Redan från två års ålder serveras småttingarna te på förskolan, med mycket mjölk och socker såklart.

te1.JPG

Drick ditt eftermiddagste på det eleganta konditoriet Las Violetas.

Särskilt på helgerna är det vanligt att man samlas kring tebordet som dignar under söta och salta läckerheter. Små smörgåssnittar med ost, skinka, oliver, hackade ägg och andra fyllningar, rostat bröd med smör, marmelad och färskost, tunngräddade pannkakor med dulce de leche eller sylt, små bakelser, småkakor, scones, kex…listan kan göras lång. En riktig te-meny håller dig mätt ända fram till frukosten nästa dag. Ingen skulle få för sig att servera några torra skorpor som tilltugg.

te7.jpg

Typiska godbitar som serveras till teet. Här på Las Violetas.

I somliga familjer, som hemma hos min kompis Franciscos föräldrar, är även tidpunkten helig. ”Five o´clock”-te är just ”five o´clock”-te och bör därför serveras prick klockan fem. Några minuter innan femslaget sitter Francisco och hans syskon, samt deras respektive och barn, bänkade i matsalen hemma i föräldrahemmet. Nåde den som kommer för sent eller reser sig upp för att svara i mobilen när teet ska hällas upp.

te2.JPG

Argentinska damer dricker klockan-fem-te.
te3.JPG

Den här tjusiga kyparen har serverat te på Las Violetas i 14 år.

Vill du avnjuta ett riktigt traditionellt klockan-fem-te ska du besöka det anrika caféet Las Violetas (Adress: Avenida Rivadavia 3899, ta tunnelbanelinjen A till Castro Barros). Stället har funnits i 130 år och är berömt för sina vackra blyinfattade fönster och för sina medialunas, som sägs vara stans godaste. Här glider kostymklädda kypare fram genom de eleganta salongerna med brickor fyllda av smarriga bakverk och smörgåsar. Omkring 250 kronor kostar den kompletta te-menyn, som räcker till minst två personer. Du lär inte behöva äta middag efteråt.

te8.jpg

Räkna med att det är fullsatt en söndagseftermiddag på Las Violetas.

Här visar barnkanalen Paka Paka ”Tedrickarvisan”.