Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att vara tant

Jag hatar att bli kallad tant, säger en väninna på en tjejmiddag. Hon får medhåll från ett flertal personer vid bordet. Vi är alla runt 40 och blir i en mängd vardagliga situationer tilltalade med ordet tant, señora. Ska man vara lite snäll så kan man översätta señora med dam. Önskar damen köpa något mer?, tycker jag kan låta ganska gulligt. Särskilt när jag är i kvarterets sybehörsaffär där en vänlig gammal man ler mot mig bakom disken bland hundratals små lådor med olika knappar i. I denna lilla butik, inredd med glasmontrar och mörkt trä, verkar inte mycket ha förändrats sedan 1940-talet och under några magiska ögonblick transporteras jag till detta årtionde och känner mig som en fin dam som går och handlar sytråd till söndagsklänningen som jag ska låta få uppsydd.

Men señora kan också användas lite spydigt av kvinnor i min egen ålder som själv inte gillar att bli kallade señora, till exempel av en kassörska som tycker att jag är en jobbig kund.

Har man barn med sig så blir man nästan med 100% säkerhet kallad för señora. Kanske för att man räknas som lite extra vuxen då. Men redan när jag flyttade från Spanien till Argentina för 13 år sedan – långt innan mina barn var födda – förvandlades jag till señora. I Spanien skulle ingen komma på att kalla en kvinna under 60, eller i varje fall under 50, för señora. Där kallar affärsbiträdena, taxichaufförerna och kyparna dig för guapa, snygging, reina, drottning, eller till och med niña, flicka, men aldrig señora. På den tiden, när jag var 28, tyckte jag mest att det lät lustigt att bli kallad tant. Nu när jag är lite över 40 och håller på att bli tant på riktigt tycker jag däremot inte att det är lika kul. Men vad vill du bli kallad för då?, frågar min pragmatiske man. Du är ju en señora. Ja, det har han onekligen rätt i. Señora betyder ju faktiskt fru också. Jag kan ju knappast yrka på att få bli tilltalad señorita, fröken, när jag är en gift kvinna. Så ja, det är väl bara att bära sin tanttitel med stolthet.

 

violetas

I Buenos Aires kryllar det av eleganta fik där tanter i alla åldrar kan sitta och dricka te ur silverkanna. Den här bilden är tagen på ett av mina favoriter ”Las Violetas”. Adress: Avenida Rivadavia 3899.