Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dalen bortom bergen

Innan hösten är här på riktigt och sommaren känns för långt bort, så kommer här – som utlovat – ett inlägg om Valle de Traslasierra, Dalen bortom bergen, där jag tillbringade semestern. Namnet Dalen bortom bergen får mig att tänka på platserna i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och faktiskt är det ett alldeles sagolikt ställe. Dalen ligger i provinsen Córdoba, ungefär 85 mil nordväst om Buenos Aires. Trots att det börjar bli ett allt mer populärt turistmål så är området fortfarande ganska vildvuxet och oexploaterat, särskilt i jämförelse med andra delar av denna natursköna och välbesökta provins. Det har gått tio år sedan mitt första besök i dalen och sedan dess har jag ständigt rest tillbaka. Eftersom min man kommer från Córdoba så har denna provins en speciell plats i mitt hjärta och känns lite som hemma för mig.

20160105_172627.jpg

Bergen möter molnen längs Camino de las Altas Cumbres.

Om man kör till Valle de Traslasierra från Buenos Aires via den lilla staden Alta Gracia (där man kan göra ett stopp och besöka Che Guevaras barndomshem) så tar man Camino de las Altas Cumbres, Vägen över de höga bergstopparna. Här snirklar sig bilen fram genom det karga landskapet och då och då kör man in i ett moln. Här och var ligger små bodar där traktens invånare säljer fårskinn, keramik, olivolja, honung och andra lokala produkter. Väl nere på andra sidan rätar vägen ut sig och öppnar sig mot dalen. Längs vägen syns restauranger, konsthantverksaffärer och skyltar som visar till hotell, campingplatser, badställen och bungalows i området.

Själva turistattraktionen här är naturen, bergen, floderna och bäckarna. Faktiskt finns det inte så mycket mer att göra än att ligga i en hängmatta och koppla av, avnjuta långa grillmiddagar under stjärnorna och bada i kristallklara bergsbäckar. Här finns både flodstränder med glasskiosker, restauranger och toaletter, där man får räkna med att trängas med andra badgäster, men även helt öde små badställen där man är ensam i världen.

IMG_2611.jpg

Hängmatta med bergsutsikt. Foto: Salvatore Carrara

Det här får du inte missa i Valle de Traslasierra:

Nono är en pittoresk liten by vars hjärta utgörs av torget och kyrkan. Här hålls konsthantverksmarknad varje kväll och det arrangeras teater och konserter under sommarmånaderna. Runt torget ligger restauranger och butiker där man kan köpa keramik, lokala produkter och souvenirer. Missa inte den enkla krogen Lo de Chabela (Adress: Siria 67) som är Nonobornas egen favorit. Här serveras traktens godaste friterade empanadas (piroger) och du kan sitta ute och äta på den lilla gården.

IMG_2515.jpg

Hos slaktaren i Nono får du räkna med att köa. Foto: Salvatore Carrara

Marknaden på torget i Villa de las Rosas på lördagsmorgnar (under sommarsäsongen hålls den även på torsdagsmorgnar) är vida berömd. Här kan man köpa både mat och konsthantverk. Det är bäst att komma tidigt på morgonen för runt lunch är det så knökfullt att det är svårt att ta sig fram och omöjligt att hitta parkeringsplats. På baren som ligger på hörnan mittemot torget samlas de lokala musikerna för att sjunga och spela gitarr. Här kan du ta något kallt att dricka och spana in folklivet.

IMG_2645.jpg

I Villa de las Rosas kan du hänga på baren mittemot torget och lyssna på levande musik. Foto: Salvatore Carrara
IMG_2684.jpg

En typisk lördagseftermiddag i Villa de las Rosas. Foto: Salvatore Carrara
IMG_2647.jpg

På marknaden kan du fynda konsthantverk och äta gott. Foto: Salvatore Carrara

Criollitos, supergoda frasiga brödstycken som säljs överallt i Córdoba. De kan delas på mitten och serveras med smör och marmelad eller ätas precis som de är. Världens godaste frukost!

DSC03555.jpg

Det finns ingen bättre frukost än nybakade criollitos.

Ett dopp i en bergsflod. Även om de flesta hotell och bungalows har pool, så kan du inte semestra i Traslasierra utan att ha badat i någon av floderna som rinner genom dalen. Testa till exempel Balneario Paso de las Tropas, som har roliga små vattenfall att doppa sig i och små sandstränder perfekta för barn som gillar att leka med spann och spade. Badstället har fått namnet Truppernas passage (på svenska), eftersom det var här som generalerna Bustos och Paz trupper passerade under stridigheterna mellan federalister och unitarier på 1800-talet. Badstället ligger cirka 5 km från Nono. OBS! Det här är en badplats för dig som gillar mycket folk.

DSC03501.jpg

Badstället Paso de las Tropas

En lång grillmiddag under stjärnorna. I Buenos Aires och dess omgivning är det svårt att få syn på stjärnor eftersom staden är så upplyst, men i Traslasierra förstår man verkligen innebörden av ordet stjärnhimmel. Om du hyr hus eller bungalow så har de med all säkerhet en inbyggd grill. Bra kött hittar du till exempel hos slaktaren i Nono.

Så tar man sig till Valle de Traslasierra

Man kan ta nattbuss från Buenos Aires till Nono med bussbolaget Nueva Chevalier. Resan tar cirka 12 timmar och kostar runt 2000 pesos (cirka 1100 kronor) tur och retur. Det fungerar att ta sig runt med kollektivtrafik och taxi i dalen, men det är betydligt smidigare att ha bil.

En annan möjlighet är att flyga till Córdoba från Buenos Aires – från 3000 pesos (cirka 1650 kronor) per person, tur och retur -och från flygplatsen ta sig vidare med hyrbil. Från Córdoba tar det cirka två timmar att köra till Nono. Vägarna är bra, men var beredd på mycket kurvor när du kör över bergen Altas Cumbres.

Ett tredje alternativ är att köra till Valle de Traslasierra från Buenos Aires, vilket tar cirka tio timmar. Det är motorväg mellan Buenos Aires och Córdoba och motortrafikled och landsväg den sista biten.

IMG_2636.jpg

I Valle de Traslasierra är naturen den främsta turistattraktionen. Foto: Salvatore Carrara