Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Antika samlag när de är som bäst

Av Posted on Inga taggar 0
Stensex.jpg

Beviset för att det inte existerade någon sedlighetspolis i Indien för 800 år sedan. Foto: Per J Andersson

Många hävdar att vi lever i ett sexualiserat samhälle. Må så vara. Men något nytt är det knappast. Snarare nygammalt. Innan de monoteistiska religionerna islam och kristendom nådde Indien fanns det gott om tempel där den tidens motsvarighet till dagens fotografer/bloggare/reklammakare/konstnärer – kort sagt stenhuggare – dekorerade templen med explicita sexscener.

De finns att titta på i bland annat tempelkomplexen i Khajuraho i hjärtat av Indien (delstaten Madhya Pradesh) och på soltemplet i Konark på Indiens östkust (delstaten Odisha).

Tydligen ansåg man för 800–900 år sedan att skulpturer med samlagställningar, som ofta inbegrep fler än två älskande, inte var något att rodna för. Men varför så mycket sex i kombination med det gudomliga? Konst- och religionshistorikerna är inte helt på det klara med varför scenerna snidades: var det för att visa hur man genom sexuell njutning kunde uppnå moksha (befrielse från kretsloppet) eller var det forntida undervisningsplanscher (”Se här gott folk, så här kan man också göra!”)? Eller … ja eller vadå? Kanske var det så att prästerna och templen gick i bräschen när det gäller att uttrycka sex i media – och inte fungerade som motkraft som de gjort världen runt de senaste århundradena?

När jag tittar på dem idag inser jag hur som helst att jag inte är lika fördomsfri som de indier som levde här för snart ett millennium sedan? Jag rodnar och tittar mig oroligt omkring för att kolla att ingen av de andra besökarna – mestadels indiska turister – ska upptäcka att jag stått lite väl länge och detaljstuderat det antika indiska stensexet.

Se mer antik sex i detta passionerade stensexiga potpourri från Khajuraho:

New Delhi-Borås heter min senaste bok: en dokumentärroman om oberörbara indiern Pikej som cyklade till Sverige för att återförenas med sin stora kärlek. Här kan du läsa mer om den och beställa!