Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ayurvedisk mat

Av Posted on Inga taggar 0
Gurkmeja.jpg

Nyttig rot. Gurkmeja.

Inte indisk mat del 3: Arkeologiska fynd visar att man från 6|000 f|Kr åt aubergine och sesamfrön och domesticerade kor, getter och höns som man slaktade och åt. Från och med Induscivilisationen cirka 3|000 f|Kr odlade man peppar, senapsfrön, gurkmeja och kardemumma – kryddor som fortfarande räknas som typiskt indiska.

Med indoarierna kom kastsystemet och så småningom buddhismen och jainismen och därmed vegetarianismen och tabut mot att äta nötkött, som i dag framför allt följs av brahminerna. I indoariernas vedaskrifter finns ett system kring hälsa, örtmediciner och kost. Systemet kallas ayurveda (sanskrit för ”vetande om livet”) och praktiseras fortfarande till vardags av många indier. Enligt ayurveda kan man kategorisera människan utifrån ett av tre olika energitillstånd: vata (rörelse), pitta (förbränning) och kapha (tröghet och struktur). Människan ska välja vilken mat man äter utifrån vilket energitillstånd man tillhör för att maten ska ha maximal hälsoeffekt.

Maten är antingen satvic (lättsmält mat som ger balans och stärker immunförsvaret, till exempel linser, frukt och grönsaker), rajasic (färsk men svårsmält mat som skapar aktivitet, till exempel kött, fisk och ägg) eller tamasic (onaturlig, överkokt och industriellt lagad mat som leder till passivitet och ohälsa, till exempel bröd, pizza, choklad, alkohol och kaffe).
I väst förknippas ayurveda främst med alternativ medicin, i Indien är det ett folkligt system för hälsa som de flesta känner till och åtminstone delvis försöker leva efter.

Fortsättning följer …