Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Den mörka modern i Calcutta

KaliCalcutta.jpg

Trots raseriet fruktar ingen gudinnan Kali. Tvärtom.

Just nu leder jag en grupp underbart nyfikna Vagabondläsare på en rundresa i Indien: Calcutta–Orissa–Bombay.

Här i Calcutta (Kolkata) firas i dagarna fem Diwali så det står härliga till. Smällare, fyrverkerier, musik, hus draperade i ljusslingor och så – eftersom vi befinner oss i just Calcutta – altare med inte bara välståndets gudinna Lakshmi och undanröjaren av alla hinder, guden Ganesha, utan också Kali, den kvinnliga kraften som är både aggressiv, självsvåldig och ömsint – se där en en kvinnobild som går på tvärs med jungfru Maria. På bilden, där hon står utanför New Market, kliver hon, aggressivt eller ömsint, välj själv, på sin make Shiva.

Kali, den mörka
modern, gudinnan Durgas fruktande och arga uppenbarelseform. Röd tunga. Fyra armar. Ett svärd i en arm och en demons avhuggna i en annan och de två resterande välsignande sina följare med uppmaningen ”frukta inte”. Två manshuvuden som örhängen, ett halsband med döskallar och en gördel runt magen med avhuggna händer. Ansikte och bröst nedblodade – och så står hon med ena foten på sin make Shivas liggande kropp.

Kali har slagits mot de onda makterna, en strid som gjorde henne så exalterad att börjat förstöra allt i sin väg. Shiva har kastat sig för hennes fötter för att stoppa hennes rasande framfart. Och då stillar sig Kali, räcker ut sin röda tunga och besinnar sig.

Kali, den kvinnliga kraften som gör det möjligt för Shiva att förstöra världen så att den kan byggas upp igen. Samtidigt symboliserar hon den evigt vårdande och omhuldande modern. En kombination av ömsinthet och aggressivitet som känns paradoxal för en utomstående.

Idag ska vi besöka hennes tempel i Kalighat i södra Calcutta. Vi fruktar inget.