Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Efter våldtäkten

92055752.jpg

Sexualbrotten är trots allt färre i Indien än i väst. Foto: Thinkstock

Gruppväldtäkten på en indisk fotojournalist i Mumbai (Bombay) i förra veckan har upprört hela Indien. Den folkliga vreden från i vintras har återuppväckts. Då demonstrerade tiotusentals kvinnor – och män – mot det patriarkala samhället efter en gruppvåldtäkt på en indisk student i New Delhi. Den här gången är protesterna lugnare. Men ilskan är nog densamma. Kanske börjar indierna bli luttrade inför dessa svarta rubriker om hemska sexualbrott.

Då sa många att i New Delhi kan tonen ibland vara aggressiv mot kvinnor som rör sig ute på kvällen och natten, men i Mumbai är det lugnt. Där råder en helt annan, mjukare och kvinnovänligare atmosfär.

Ändå har nu en gruppvåldtäkt begåtts även där. I hjärtat av ”kvinnovänliga” Mumbai.

Betyder det att Indien i allmänhet
och New Delhi och Mumbai i synnerhet är farliga resmål från kvinnor? Nej, vågar jag påstå – och det bestämt. De tragiska våldtäktsfallen till trots har Indien statistiskt sett få våldtäkter. Exempelvis är antalet anmälda våldtäkter tio gånger högre i Stockholm än i New Delhi. Å andra sidan kan man tro att mörkertalet, det vill säga antalet icke anmälda brott, är mycket större i Indien än i Sverige.

Ändå vill jag påstå att det är säkert för ensamresande kvinnor i Indien. Jag känner många indiska kvinnor som älskar just Mumbai för att det är en så lugn och säker stad, även nattetid, för tjejer som gillar att röra sig ute på stan utan manligt sällskap. Visst ska man vara försiktig och inte utsätta sig för vissa situationer. Men de förhållningsreglerna gäller ju hela världen, tyvärr.

Inte så långt före den tragiska gruppvåldtäkten i New Delhi i slutet av förra året blev en svensk flicka gruppvåldtagen i Sundbyberg utanför Stockholm. Men till skillnad från i Indien ledde inte den till massiva gatudemonstrationer mot det patriarkala samhället. Och utrikesdepartementen i Tyskland, Italien, USA etc avrådde inte sina medborgare från att semestra i Sverige i allmänhet och Sundbyberg i synnerhet.