Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elefanthuvudet på väggen

Ghar-Porträtt-elefanthuvud.jpg

För 500 år sedan reste Pratap Rudra Deb från Rajasthan till Jagannathtemplet i den heliga staden Puri i östra Indien. Pilgrimsfärden slutade med att han blev kvar och fick ett eget område 15 mil bort att regera på egen hand. Så grundades Dhenkanal, som blev ett av de 565 vicekungadömen, som styrde Indien under först mogulernas och sedan britternas överhöghet – ända fram till Indiens självständighet vid midnatt 15 augusti 1947.

Pratab Rudra Debs arvtagare, en släkting i rakt nedstigande led, bor fortfarande i kungliga palatset Ghar Dhenkanal. Men idag är Dhenkanal inget kungadöme, utan ett distrikt i delstaten Orissa i republiken Indien.

Så istället för att regera ett slott och ett rike regerar kungaättlingarna ett pensionat.

Och vilket pensionat sedan! Patinerat, flagnande och orenoverat, men charmigt och fantasieggande. Med möbler, tavlor och böcker från svunna tider, med sprickor och skavanker och med vattenledningar kontakter och elsladdar från när förra seklet var ungt och med tapeter som är ännu äldre.

I vardagsrummet ett uppstoppat elefanthuvud som tillhört en elefant som trampade ihjäl folk och fick skjutas i nödvärn någon gång för 100 år sedan. Bisarrt, tycker många idag. Men är det värre än en uppstoppad fågel eller ett älghuvud på väggen i jaktstugan?

Ghar.maharajor-2

Att stiga in i Ghar Dhenkanal är en tidsmaskin till maharajornas Indien och fyller mig med nostalgiskt vemod. Jag tittar på de dammiga tavlorna, känner på de torra tapeterna och pratar med värden som berättar historier från förr och nu, historier berättade med en vördnad för vad förfäderna hade för sig, men också med en medvetenhet om att det är annan tid nu. Idag odlar familjen alovera vid sidan av pensionatverksamheten. Aloveran blir tvål, schampoo och salvor som säljs till pensionatsgäster och affärer i trakten.

Ghar-sovrum-hall.jpg


Här bodde jag och de nio
Vagabondläsare som var med på resan Kontrasternas Indien i november. Palatset kan absolut inte bokas på internet, vi hittade det på annat sätt. Intresserad av att bo här några nätter? Maila min vän Tiki så fixar han.