Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indian fast food

Av Posted on Inga taggar 0
indisksnabbmat2.jpg

Inte indisk mat del 5: Långt innan amerikansk snabbmat nådde de indiska storstäderna på 1990-talet fanns en utvecklad och sofistikerad snabbmatskultur i Indien. Exempelvis går det i Bombay 0,1 McDonalds-restaurang per hundratusen invånare, att jämföra med 3,2 per hundratusen i Storstockholm. Den indiska snabbmaten har behållit sin starka ställning. Västerländska hamburgerkedjor, som i Indien inte serverar nötkött av hänsyn till ortodoxa hinduer, har mest blivit exotiska undantag för den övre medelklassens barn i de allra största städerna.

Utanför varenda arbetsplats, skola, i varje gatuhörn och längs varenda landsväg steks, kokas och bakas det från gryning till skymning. Vid lunch- och middagstid ser man kontorsanställda, lastbilschaufförer och studenter som äter nylagad mat i en bladkorg, i en bit tidningspapper eller på ett fat av rostfritt stål.

I Nordindien är det populärt med samosa och pakora. I Sydindien dominerar idli, dosa och vada serverad med sambar (en brun sås gjord på grönsaker och linser) och kokosnötschutney. Bombay har sin egen favoritsnabbmat, belpuri, som är en kall blandning med puffat ris, krispiga nudlar, hackad lök och chili och stark sås.

Det senaste decenniet har det dykt upp indiska snabbmatställen som lånat den västerländska stilen med självbetjäning och färdigkomponerade menyer. Således kan man i många indiska städer besöka snabbmatsrestauranger som är organiserade enligt McDonalds-konceptet men serverar traditionella indiska rätter. I en affärsgalleria i Bombay hittade jag en snabbmatsrestaurang där menyn på ljusskylten listade multikulturella skapelser som Garlic Roast Dosa, Salsa Lite Dosa och Mini Idli for Kids – allt serverat i pappkartong och inklusive en pappmugg med Coca-Cola.

Indienbockerx3.jpg

Trött på mord i semesterparadis – läs en feelgood-reality-roman utan ett enda mord. På väg till Indien – skaffa min rykande färska guidebok som kom i januari i år och – för förkovran i indiska samhället – reportageboken Elefanten som började dansa. Alla finns på Adlibris.se.