Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indien går om Kina

Av Posted on Inga taggar 0
Kina-Indien.jpg

Indien har passerat Kina på resetoppen. Foto: Per J Andersson

Igår presenterade Vagabond årets Resebarometer, som är Sveriges mest omfattande resvaneundersökning. Störst ökning av alla länder på topp-femtio-listan står förvånansvärt nog Indien för. Till Indien gjorde vi dubbelt så många resor 2012 jämfört med 2011 – 70 000 resor jämfört med 35 000.

Kina har länge varit betydligt
mer besökt av svenskar än Indien. Nu är förhållandet det omvända. 2012 gjorde svenskarna 61 000 resor till Kina, 9 000 färre jämfört med Indien. Indien har klättrat till 26:e plats på topplistan av de länder som flest svenskar reser till, medan Kina halkat ner till 27:e plats.

Bara en charterarrangör har
resor till Indien, till Goa, de flesta reser istället antingen på egen hand eller i grupp på en arrangerad rundresa.

Det är stenhård konkurrens på flyg till Delhi och lätt att under stora delar av året hitta tur och returbiljetter för 4 000 kr (jämfört med minst 6 000 kr för fem-sex år sedan). Svenskarna åker också oftare på arrangerade rundresor i Indien. Många har redan varit i Kina och vill nu upptäcka Asiens andra jätte. En rundfrågning som Vagabond gjorde till arrangörer av rundresor i höstas bekräftar att intresset för Indien ökade stort 2012, medan intresset för Kina avtog.

Hela Resebarometern kan du läsa här.

Och här kan du se mig prata om Resebarometern i SVT:s Gomorron Sverige igår.