Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indienlängtan

Puri_potpourri.jpg

Puri-potpourri. Strand, ko, tempel, kommers. Foto: Per J Andersson

Ibland längtar jag akut till Indien, till en känsla, ett tillstånd, en ljudbild, en doftbild, en atmosfär.

Bäst kanske detta längtans Indien
gestaltas i Puri i Odisha på Indiens östkust. Puri är både ett heligt hinduiskt tempel-Indien och myllrande levande småstads-Indien i koncentrat. Mycket Indien för pengarna, skulle man kunna säga – och då menar jag schablonbilden av Indien. För visst är den sann. I alla fall i Puri.

På den breda Temple Road, som leder fram till det berömda Jagannathtemplet, pågår ett gatuliv som är essensen av det mesta man drömt och föreställt sig om Indien. Människomassor, kor, cyklar, pilgrimer, marknadsstånd med kläder, frukt och billiga plastleksaker. Du blir inte besviken.

Till Puri vallfärdar hundratusentals pilgrimer för att besöka Jagannathtemplet som är ett av Indiens fyra heligaste. Det är dessvärre stängt för icke-hinduer, men det gör inte så mycket.

En del av det religiösa livet spiller ut på gatorna och dessutom kan du få en örnblick på tempelverksamheten om du går upp på andra våningen i biblioteket mittemot entrén (donation till biblioteket är nödvädnig för att få komma upp på taket för bästa vyn).

Puri och 32 andra indiska platser handlar min guidebok Indien – personlig guide om. Kolla in boken här!