Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indiensommar – bättre än ryktet

Av Posted on Inga taggar 0
Poovarbeach.jpg

Så här kul kan man ha på Poovar Beach, en av Keralas många stränder.

Vet du att du varje vår och sommar kan ta dig till Indien för ungefär halva priset jämfört med vad Indientrippen kostar dig under vintermånaderna. Just nu kan du boka en tur-och-returresa Stockholm-New Delhi för 3 900 kr med Turkish Airlines och 4 100 kr med Finnair. Förra året hade Finnair New Delhibiljetter för 3 500 kr.

Inget konstigt i det. Utbud och efterfrågan styr dagens ”dynamiska” system för prissättning av tåg- och flygbiljetter. Låg efterfrågan = låga priser. Och tvärtom. Att få väljer Indien på sommaren kan du säkert räkna ut själv: bra väder i Sverige och först hetta (juni) och sedan monsunregn (juli-augusti) i stora delar av Indien.

Men det finns indiska platser som lämpar sig som allra bäst när vi sjunger Den blomstertid nu kommer. Dit hör Himalaya i allmänhet och Kashmir och tibetanska enklaven Ladakh i synnerhet. Dit reser du helst inte i snöiga och bistra januari. Även tropiska Sydindien är okej på sommaren. Klimatet på jorden fungerar ju så att de extrema temperaturrekorden slås vid vändkretsarna och inte vid ekvatorn. New Delhi ligger nära Kräftans vändkrets och har strax före monsunregnens ankomst i slutet av juni ofta över 40 och ibland 50 grader varmt. Kerala, som ligger nära ekvatorn, har betydligt svalare somrar, inte mer än 30 grader varmt.

Ytterligare ett argument för
indisk sommarsemester. Hotellen sänker sina priser och du kan bo på lyxiga resorter för halva priset eller mindre jämfört med jul- och nyårshelgen.

Alltså, skippa midsommarstången i år och satsa på Himalayas sluttande blomsterängar eller Keralas fuktiga backwaters.