Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kass Lonely Planet

LP_Sweden.jpg

Är guidebokens tid förbi? Behöver vi tryckta guideböcker när allt finns ett par knapptryckningar bort i din smarta mobil? Detta diskuterade jag i P1:s Studio Ett igår, med anledning av en kass Umeåguide på Lonely Planets webb.

Nyligen blev Sverige världens fjärde bästa resmål 2014 enligt reseguideförlaget Lonely Planet. En av anledningarna till att Sverige ligger så högt i deras ranking beror på att Umeå är kulturhuvudstad nästa år, men i Lonely Planets reseguide om Umeå finns det inga tips om kulturlivet i Umeå, alla festivaler eller Norrlandsoperan.

Reseguiden rekommenderar istället bland annat ett kafé som lagt ned och ett rederi som inte länger existerar. Och på shopping tipsas om två butiker: Systembolaget och Naturkompaniet. Den senare har också lagt ner.

Men Lonely Planets Indienguide håller fortfarande måttet, kan jag intyga. Den är på över 1 000 sidor och väl tung att släpa runt på. Men alla de tips jag testade under resan i november stämde. Men å andra sidan: det räcker ju att man hittar ett enda fel – ett nedlagt kafé, en inställd busslinje – för att man surna till. Guidebokens förtroende är skört som nattgammal is.

Lyssna på Stuio Ett-diskussionen här!