Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kom så åker vi till Calcutta!

Av Posted on Inga taggar 0
Calcuttamarknad.jpg

Free School Street i Kolkata/Calcutta. Foto: Per J Andersson

Tusentals hönor i väntan på slakt i burar på trottoaren utanför New Market. Getter framför den lilla Kalitempelnischen på Mirza Ghalib Street. En sjungande blind man som leds av sin son genom folkmassorna på Sudder Street. En barfota man som sakta går längs Lindsay Street med sin handdragna riksha och pinglar med klockan han håller i handen. Chaidrickare, axel mot axel, på bänkarna längs muren på Hartford Lane medan en flock bräkande getter passerar anförda av en herde som ser ut att höra hemma på landsbygden i en svunnen tid. Och gatubelysningen blänker i de gula Ambassadorbilarna, minareterna sjunger och tiggarna sover.

Calcutta, eller Kolkata som är stadens nya officiella namn sedan 2011, kokar och myllrar. När jag kommer till staden 2012 är det tio år sedan sist. Men ännu kliver man över uteliggare på trottoarerna i centrum. Ännu tvättar hundratusentals människor sina kroppar och bylten med kläder vid handpumpar i gathörnen mitt i stan. Ännu rullar rikshor byggda av trä, så ålderdomliga att de ser ut att höra hemma i 1700-talet, dragna av mannakraft. Ännu leder herdar sina hjordar med getter på gator i centrum. Ännu rasslar buckliga, flagnande, rostiga spårvagnar på gatorna. Ännu är majoriteten av alla bilar Hindustan Motors Ambassadorer (med chassi som är identiskt med Morris Oxford årsmodell 1954). Ännu är det ”mass feading of the poor” tack vare kristna välgörenhetsgrupper på Sudder Street varje söndag. Ännu bökar grisarna i sophögarna på Free School Street.

Och ännu är Kolkata ett slags undantagstillstånd – och man tänker: vad händer, vad händer? Ska jag fly för mitt liv? Bråk på gång, katastrof, revolution, en mobb i antågande? Men så är det bara normalt folkliv på gatan en vanlig vardagskväll. Ropen man hörde var inte arga, handlade inte om mord, utan kom från nån som svarade i mobiltelefon, nån som ville sälja en skjorta, nån som bara försökte gå över gatan och bad bilarna att sakta ner.

För så är Kolkata: till en början chockerande och enerverande, men när giftet spridit sig i hela blodomloppet (och det har det efter några dagar), beroendeframkallande. Ännu är centrala Kolkata en urban anomali i ett annars snabbt utvecklande Indien. En påminnelse om hur det var förut överallt runt om i Indiens storstäder.

Följ med mig till Kolkata/Calcutta. Höstens läsarresa börjar i megastaden, under en tid då allt annat än mörker härskar, nämligen diwali, den hinduiska ljusfestivalen, när guden Ramas återkomst till jorden firas.

Läs mer om resan här!

Amit Chaudhuri, professor i litteratur i brittiska Eas Anglia, kommer från Kolkata. I mars kom hans nya reportagebok om två år som han spenderade i sin barndomsstad. Calcutta – two years in the city. Läs mer här!