Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mingel med gudarna

Lakshmi.jpg

Lakshmi. Populär gud bland börsmäklare och företagsledare. Foto: Thinkstock.

Vem är vem i hinduismens myllrande gudavärld? Reser du runt i Indien och besöker tempel är det lätt att blanda ihop dem. Det finns ju hundratusentals om inte miljoner uppenbarelser av gud. Låt mig därför få presentera några av dem:

Högst upp står trefalden Brahma, Vishnu och Shiva och deras fruar.

Brahma. Skaparen och son till den högsta guden. Avbildas alltid med fyra huvuden och ibland sittande i en lotusblomma. Sällan föremål för direkt dyrkan, även om det finns en del Brahmatempel (ett av de mest kända ligger i Pushkar i Rajasthan).

Saraswati. Vishetens och lärdomens gudinna och Brahmas gemål. Avbildas alltid med en sitar i famnen. Dyrkas framför allt i östra Indien, där festivalen Saraswati Puja i januari är en stor händelse.

Vishnu. Upprätthållaren av den gudomliga jämvikten och balansen mellan gott och ont. Avbildas alltid med fyra armar och ibland sittande på den hoprullade månghövdade ormen Shesha. Oftast dyrkar man någon av hans nio uppenbarelseformer, där Rama och Krishna är populärast. Rama är hjälten i eposet Ramayana, där han tillsammans med apkungen Hanuman och hans aparmé slåss mot demonkungen Ravana för att ta tillbaka sin bortrövade älskling Sita. I diktverket Bhagavatapurana lovsjungs Krishnas kärlekslekar med herdinnan Radha, en relation som är förebild för otaliga moderna skildringar av kärlekspar i Bollywoodfilmer.

Lakshmi. Rikedomens, lyckans och skönhetens gudinna. Gemål till Vishnu. Dyrkas under den stora divalifesten som firas över hela Indien i oktober-november.

Shiva. Både skapare och förstörare. Avbildas ofta mediterande och med en treudd i ena handen och tre horisontella streck i pannan. Shivas riddjur, tjuren (nandi), brukar finnas med på bilder och framför skulpturer av honom. Guden symboliseras ibland av lingam, en erigerad penis, som står i Yoni, en stiliserad livmoder.

Parvati. Gudinna som representerar den perfekta kvinnan som både är en god älskarinna och asket. Gemål till Shiva. Tillsammans har de sonen Ganesh, elefantguden, som kan undanröja hinder och skapa lycka och framgång, är oerhört populär över hela Indien och finns på bild i många hinduiska hem. Shiva-Parvati-Ganesh symboliserar den ideala familjen. Parvati kan bland annat uppenbara sig som Durga eller Kali. Kali representerar den kvinnliga kosmiska energin, shakti, och brukar skildras ömsom som vild och blodtörstig, ömsom som öm och moderlig. I Kalitemplet i Calcutta offras getter till hennes ära.