Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Monsunglädje

Av Posted on Inga taggar 0
Monsun.jpg

Grått, blött, blåsigt – och glada miner. Foto: Thinkstock

Tänk om din ekonomi plötsligt förbättrades på grund av att det regnade ovanligt mycket. Tänk om bostadsräntorna sjönk, inflationen avtog och tillväxten tog fart ju tätare åskknallarna dånade mellan husen, ju fler blixtar som syntes på himlen och ju häftigare regnet vräkte ner.

Sluta att försöka föreställa dig det som om det vore en saga och lyssna här: I Indien är det verklighet.

1 juni kom årets sommarmonsun till Kerala längst ner i söder, två dagar före utsatt tid. Bara det, att man har en fixdag då monsunen kommer och att tidningarna meddelar med braskande rubriker ”Monsunen kom i tid i år” – och att det är en positiv nyhet.

Nu har monsunen nått Bombay och Pune i mellersta Indien, där jag befinner mig. Drygt halva Indiens landmassa täcks sedan igår av monsunmoln, meddelar tidningen idag. Medan regnet piskar mot fönsterrutorna och väderleksprognosen visar mörkblå moln med gula blixtar för varenda dag närmaste veckan läser jag de rosa ekonomisidorna i dagstidningen. Förra året var monsunen dålig i Maharashtra, delstaten i mellersta Indien där Bombay är residensstad – och ekonomin krisade. I år är monsunen bättre än vanligt, dvs det regner mer, och nu är alla ekonomer optimistiska och förväntar sig dämpad inflation, sjunkande marknadsräntor och ny fart på den omtalade, en på sistone skadeskjutna indiska tillväxten.

Förklaringen till direktkopplingen mellan regn och pengar är ganska enkel. 60 procent av alla indier jobbar med jordbruk på något sätt. En majoritet av Indiens åkrar är inte bevattnade, utan bönderna får förlita sig på sommarregnen. Är regnen rikliga ökar många av de 60 procent av Indiens 1,2 miljarder som är beroende av jordbruket sin konsumtion. Och då tar tillväxten fart.

Jag är blöt om fötterna, håret hänger i våta testar, asfalten är blank, palmernas blad piskas av regnet, luften doftar ångbastu och mögel, bilarnas vindrutetorkare gnisslar frenetiskt. Kort sagt: glädjen i Indien är stor och framtidstron stark.

Vaderprognos_Pune.jpg

Finfin prognos!