Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

No mobile, no cry

manmohan_segertecknet.jpg

Glad och mobilfri premiärminister.

Indien är landet där det finns fler mobiltelefoner än toaletter. 900 miljoner abonnemang, sägs det. Det innebär att nästan alla indier har en mobil, eftersom landets befolkning är 1,2 miljarder. Men det är inte sant. Många har två abonnemang, en del ännu fler. Exempelvis är det vanligt att unga tjejer har två abonnemang: ett som deras mamma och pappa kan ringa på och ett för alla vänner, eventuell pojkvän (ajabaja) och andra som man vill hemlighålla för sin konservativa familj.

En extra mobil – ett sätt att undslippa patriarkala traditioner som går ut på att kontrollera ogifta kvinnor så att de inte gör nåt odygdigt och blir svåra att gifta bort.

Men så finns det de
som inte har nåt abonnemang alls. Jag tänker på landets premiärminister, Manmohan Singh. Han har varken epostkonto eller mobilabonnemang, läser jag i Financial Times. Istället använder han fasta telefonnätet – och träffar människor IRL.

Så gammeldags. Den Oxfordutbildade premiärministern är definitivt old school. En fördel med det är att han inte kan bli avlyssnad av amerikanska NSA. Till skillnad från Angela Merkel har USA inte chans att veta vad Manmohan Singh pratar om med sina regeringskollegor. Se där en poäng med att inte vara uppkopplad.

Premiärministern har dock ett Twitterkonto, men det sköts av hans stab. Premiärministern slår helt enkelt en signal på den fasta telefonen och berättar vad de ska skriva. Igår twittrade han exempelvis:

”आज जब देश के कुछ हिस्सों में समाज को धर्म, जाति और समुदाय को लेकर बांटने की कोशिशें की जा रही है इंदिरा जी का संदेश और भी अहम हो जाता है- PM”.

Håller du med? Förstår du inte?

100 procent avlyssningssäkert med andra ord, eftersom NSA:s personal säkert heller inte förstår devanegari. Snyggt jobbat. Så lurar man amerikanarna (men ofta twittrar han faktiskt på engelska, ofarliga budskap som även västerlänningar kan läsa ;-).

Inte helt odigital!
Följ Manmohan Singh på Twitter.