Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Titta Tata flyger igen

Tata_Air.jpg

Tata Airlines flygrutter på 1930-talet.

Ett nytt indiskt flygbolag ser snart dagens ljus. Ännu ett lågprisbolag med minimal service och biljettpriser som understiger priset för ett kilo basmatiris?

Nej, när indiska storföretaget Tata, känd för sina bilar och it-tjänster, slår ihop sina påsar med Singapore Airlines är det ett fullserviceflygbolag, baserat i New Delhi, man tänkt sig.

För familjeföretaget Tata, Indiens
Wallenbergare, är grundandet av ett nytt indiskt flygbolag faktiskt inget nytt. 1932 grundade man Tata Sons, som drev postflyget Tata Air Services, som sedemera blev passagerarbolaget Tata Airlines, som så småningom togs över av staten och bytte namn till Air India – flygbolaget som idag har allvarliga ekonomiska problem på grund av konkurrensen från alla nya privata indiska flygbolag.

Tidigare försökte sig företaget som gör den indiska ölen Kingfisher också på det här med att driva flygbolag. I flera år gick det bra för Kingfisher Airlines, som bolaget hette, med billiga priser men ändå guldkant på servicen som till synes genial affärsifé, och med både inrikes- och interkontinentala rutter, men sedan kom de ekonomiska problemen – och sedan oktober 2012 har ölflygbolaget landat för gott.

Bättre lycka för nygamla Tata Airlines.