Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Utomvärldsliga bad på Andamanerna

Av Posted on Inga taggar 0
Beach no 7.jpg

Beach no 7 på Havelock i Andamanerna, 100 mil från Indiens östkust. Foto: Per J Andersson

Vita sandstränder och klart havsvatten är inte vad man normalt förknippar med Indien. Men inte desto mindre finns det. I ögruppen Andamanerna bland annat.

Stranden med det vetenskapliga namnet Beach no 7 på ön Havelock är en av de mest egensinniga stränder jag besökt. Tack vare strandskyddet finns inga restaurangskjul på stranden som inramas av jättelika mahuträd.
Jag fick en känsla av att ha besökt en värld bortom människans påverkan. Men det är inte helt sant. För den besöks av turister, mestadels indiska, och ett par hundra meter från strandlinjen finns några bungalowhotell och enkla serveringar.

Men faktum kvarstår: Beach
no 7 är med tanke på sin bedårande naturliga skön förvånansvärt opåverkad. Förklaringen är en okorrúmperad polis som inte låtit sig mutas att göra undantag från strandskyddet, enligt Susheel Dixit, som driver Barefoot, ett av logiställena som ligger i gränslandet mellan risfälten och djungeln några hundra meter innanför Beach no 7.

PS. I Vagabond nummer 1.2013 finns ett längre reportage om Andamanerna, skrivet av mig och fotat av Johan Marklund.

Beach no 7.02.jpg

Dagen är snart slut på Beach no 7 och då infaller utegångsförbud pga av den minimala risken att man ska falla offer för en saltvattenskrokodil. Foto: Per J Andersson