Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Varför denna ilska, kvinna?

Av Posted on Inga taggar 0

Why this kolaveri di? Det är tamil och betyder Varför denna ilska, kvinna? Det är också namnet på en av låtarna i Kollywoodfilmen ”3” som kom för ett år sedan.
Filmen är redan glömd men låten är och förblir en av världens mest framgångsrika. På Youtube har den här videon visats 67 miljoner gånger.

Men kollywoodfilm? Det är väl ändå korrfel där, tänker du. Men nej. Begreppet kommer från tamilfilmindustrin i Chennai och stadsdelen Kodambakkam.

Sången framförs på en blandning av tamil och engelska. Tanglish skulle man kunna säga. Sångstilen och rytmerna bygger på traditioner från tamilska folksånger.

Tamil Nadu, tamilska språkets hemvist i Indien, är delstaten längst ner i syd som på 60-talet ville bli självständig och vägrade acceptera hindi som riksspråk. Tack vare protester och politiker i huvudstaden som tänkte om slapp man prackas på hindi som myndighets- och utbildningsspåk i sin delstat. Nu har tamilerna på sätt och vis vunnit ännu en seger. En tamilsk popsång har utklassat alla filmlåtar på hindi många gånger om.

I Tamil Nadu ligger populära destinationer som tempelstaden Madurai, strandorten Mahabalipuram, den före detta franska enklaven Pondicherry och nationalparken Mudumalai som rymmer såväl tigrar som vilda elefanter.

Lyssna du med!

Följ min blogg med Bloglovin

Tamilfilm_3_Kholaveri_di.jpg

En scen ur "3", filmen som Why this kolaveri, di? skrevs för.