Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att gilla röran

177744463.jpg

Indien och jag passar ihop. Jag minns att jag som barn, fem, sex år gammal kanske, älskade plottriga rum som bjöd med många olika intryck. Proppfulla bokhyllor med böcker i olika färger på ryggarna, udda souvenirer, rostiga spikar och gamla vardagsföremål från olika tidsåldrar.
Indien är som de där bokhyllorna. I ett blickfång: brokigt, rörigt, fullt av intryck, hisnande färgblandningar, företeelser från olika epoker sida vid sida.

Jag vet ingen annan plats på jorden som känns så olik vår värld och samtidigt är så trygg. Jag är ständigt omgiven av människor. Indien behöver inte som Kina en järnhård maktapparat som slår till som en rävsax över medborgare som tar felsteg. I Indien håller sig folk på mattan tack vare en infernalisk stark social kontroll. Det innebär att det förlamande kastsystemet, som fortfarande är ett av landets stora utvecklingshinder, lever kvar. Det innebär också att våldsbrott på öppen gata är ovanliga. Jag, du, vi kan promenera fritt i praktiskt taget alla indiska städer, även nattetid utan förhöjd risk att bli rånad.

Istället blir vi överfallna av intryck. Indien är mångfacetterat, inbjudande, färgstarkt och omtumlande. Det är omöjligt att ha tråkigt och det är lätt att hänföras av alla starka uttryck. Det är förstås också lätt bli upprörd över fattigdom och orättvisor och allt sådant som inte står rätt till. Ilskan är en del av upplevelsen av Indien. Utan svärtan skulle vi ha en falsk, ytlig och därmed ointressant bild av landet.

450652201.jpg

Men indierna har inga problem med att diskutera landets problem, som ju är många. Om man inte värjer sig hamnar man snabbt i samtal med folk på gatan, kaféet och i tågkupén. Då märker man att indierna inte skräder orden när det handlar om korrumperade politiker och byråkrater. I samma andetag lovprisar de – inte utan självgodhet – demokratin, historien, religionen, maten, vetenskapen, kulturen och – inte minst – den indiska pressen, som är frispråkig, uppkäftig och skoningslös mot makthavarna.
– Indien, säger de, är fantastiskt.
Jag nickar, ler och tänker att jag har kommit fram till samma slutsats.