Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Curryförvirring

Curry.jpg

Curry. En kryddblandning, och inget annat, tror vi i väst. Foto: Thinkstock

Läs på innan du reser.
Del 6: Vad är curry?

Curry är nog det första ord en västerlänning associerar till när man säger indisk mat. Men vad är egentligen curry? En torr kryddblandning, svarar vi i väst. En kryddblandning som består av exempelvis chili, kryddnejlika, ingefära, muskot, senapsfrö, koriander och gurkmeja (som ger den gula färgen), svarar de som vet lite mer.

Men curry, som är en brittisk förvrängning av tamilspråkets kari, kryddad sås, är i Indien i första hand liktydigt med sitt etymologiska ursprung, det vill säga en stark sås, gryta eller röra. Ris och curry betyder alltså ris med en sås/röra som innehåller grönsaker, fisk eller kött.

För att göra begreppsförvirringen större förekommer också curryblad i indisk matlagning. Curryblad är lagerbladsliknande blad från curryträdet som används som örtkrydda (antingen lägger man hela blad i maten eller smular sönder dem) och har en mild fadd smak som varken påminner om den kryddstarka såsen eller den gula kryddblandningen.

masaladosa.02.jpg

Masala dosa mon amour.

Min indiska favoriträtt är för övrigt varken en currygryta eller en rätt med curryblad, utan masala dosa, krispiga rispannkakor med kryddad potatis- och lökfyllning plus sambar-sås och kokoschutney.

Travel Blog Awards 2014!
Nu kan du sluta kämpa efter att leta billigt flyg – på Supersavertravel har vi samlat våra bästa erbjudanden!

Min senaste bok, berättelsen om indiern som cyklade till käleken i Sverige, New Delhi-Borås, finns nu som pocket i bokhandeln och hos nätbokhandlare som Bokus och Adlibris.