Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De förtrycktas konst

pkold-1.jpg

PK Mahanandia är en av dalitkonstnärerna som ställer ut i Väsby konsthall.

Kan konsten vara en väg till frigörelse och upprättelse? frågar sig arrangörerna av konstutställningen Voice of the voiceless som öppnar på lördag 30 augusti i Väsby konsthall strax utanför Stockholm.

Hos Indiens daliter, de oberörbara, ”kastlösa”, fyller konsten en särskild uppgift: att ge röst till dem som inte hörs, att ”gestalta erfarenheter hos dem som lever i utanförskap. Men också att ge uttryck för en växande självkänsla och stolthet över ursprunget och den kulturella tillhörigheten”, som det heter i utställningsprogrammet.

Utställningen arrangeras i samarbete med flera lokala företag i Väsby och Dalit Solidarity Network Sweden. Och konstnärerna är indiska Savi Sawarkar, PK Mahanandia, som jag skrivit dokumentären New Delhi–Borås om, och Preetam Casimir, samt Sarianna Kranz, som bor i Sverige men kommer från Finland.

Du tar dig enklast dit med pendeltåg från Stockholms Central till Upplands Väsby, varifrån du promenerar i fem minuter till Konsthallen på Optimusvägen 12B. Utställningen pågår till 21 september.