Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Het kärlek, het mat – fransk-indisk feelgood på bio i höst

100_steg_Bombay_till_Paris.jpg

För en del människor är Indien oroande. Fattigdom, trängsel och nu också våldtäkter. Fasansfullt och skrämmande.

Men i den västerländska filmens värld står Indien numera ofta för det motsatta: för feel good. Tänk bara på The Lunch Box, filmen om en gullig och platonsk kärleksaffär som utvecklas via papperslappar i lunchlådor av plåt. Och på The Very Best Marygold Hotel, om brittiska pensionärer som på plats i Jaipur förvandlas från kryptorasister till dyrkare av indisk kultur.

Även Slumdog Millionaire hade ett i grunden positivt och gulligt budskap, även om vägen dit visade upp en förskräcklig verklighet från Bombays slumområden, som till stor del är helt sann.

Senast ut är 100 steg
från Bombay till Paris, regissören Lasse Hallströms senaste film, som har svensk premiär 12 september. Här utmanas god europeisk smak av Michelinguideklass av heta indiska kryddor – och heta indiska känslor. Typ brännhet, chililaddad murgh masala utmanar två korsade slokande sparrisar.

Indien har blivit feelgood-filmvärldens nya älskling. Indien är kryddan som sätter smak och textilierna som sätter färg på det trista tråkiga västerlandet. Hur blev det så? Inget nytt under solen. Jag tror att det handlar om gamla föreställningar om tunna, smala ickevålds-praktiserande indier som pratar engelska med roligt sjungande dialekt. Inget att frukta med andra ord. Om magiker och ormtjusare och maharajapalats som det ultimata uttrycket för exotism. ”Jag ville jag vore i Indialand”. Mycket att längta efter med andra ord.

Se trailern för 100 steg mellan Bombay och Paris:

Fotnot: Min senaste bok, New Delhi-Borås, är ju på sätt och vis också en feelgood-historia, fast sann, och liksom Slumdog Millionaire full av svärta och sälta på vägen mot slutmålet. Boken finns numera som pocket.