Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hoppfullt om Modi

Modiyeswecan.jpg

Yes we can, säger Narendra Modi. Men givetvis inte på engelska, utan på hindi: Hā, hama kara sakatē hai.

– Det finns de som säger att valet i våras var det viktigaste i det självständiga Indiens historia. Och att Indien först nu gjort sig av med det koloniala arvet.

Igår åt jag frukost i World Trade Center i Stockholm och lyssnade på Harald Sandberg, Sveriges Indienambassadör, när han gav en lägesbeskrivning av världens näst folkrikaste land tre månader efter världens största demokratiska val någonsin.

I publiken satt förutom
jag mestadels svenska företagare som gör eller funderar på att göra affärer med Indien. Harald var optimistisk å deras vägnar. Nu kommer det att bli lättare att göra affärer, vilket förstås många indier också tjänar på. Bra handelsvillkor ger tillväxt som ger välstånd.

Indiens nya premiärminister, hindunationalisten Narendra Modi, har rykte om sig att vara en politiker som förstår sig på ekonomisk tillväxt, det visade han under alla år då han var högsta beslutande politiker (chefsminister) i delstaten Gujarat, berättade Harald.

I sitt tal på självständighetsdagen i fredags (15 augusti, 67-årsdagen av frigörelsen 1947) pratade Modi bland annat om att utbilda Indiens arbetskraft (Skill India), men han pratade också om den fråga som upprört Indien i svallvågorna efter de uppmärksammade våldtäktsfallen: kvinnors säkerhet. Och Modi pratade om säkerhet och tillgång till toaletter för kvinnor.

Men Modi sa dessutom att de sista resterna av Nerhus socialism, planeringskommissionen som la fram statliga ekonomiska femårsplaner, nu ska skrotas. Glada nyheter för näringslivet, med andra ord.

För ett år sedan var Indiens ekonomi i botten. Rupien hade dalat i värde, efterfrågan var låg och pessimismen stor. Men under hösten och vintern vände det. Och så vann Modi, politikern som jag själv ser som en kombo av Anders Borg och Jimmy Åkesson, valet och spred löften om liberaliseringar och andra reformer som ska få fart på ekonomin. Nu spirar optimismen igen i Indien, sa ambassadören.

Haraldambssadör.jpg

Harald pratade hoppfullt om Modi. Foto: Per J Andersson

Men Modis hindunationalistiska ideologi? Den som säger att muslimer och andra religiösa minoriteter ska hållas på plats och att det är hinduerna som ska komma först? Men anklagelserna mot Modi om att ha beordrat polisen att stå och se på när mobben mördade oskyldiga muslimer i Gujarat 2002? Men Modis parti, BJP:s, idéer om att skriva om historien så att hinduismen framstår som mer framstående och ärofull och islam och moguler som mindre och obetydligare? Och BJP:s förslag om att bygga ett Ramatempel på resterna av Babrimoskén i Ayodhya och att ändra artikel 370 i grundlagen och därmed ändra Jammu och Kashmirs särställning?

– Farhågorna om en hindunationalistisk politik har dämpats. Signalerna från regeringen har hittills varit bra. Visst, regeringen framdriver att hindi ska användas i större utsträckning, vilket kommer skapa protester i Sydindien, men annars har Modi legat lågt med hindunationalismen, sa Harald Sandberg och fortsatte räkna upp alla de förslag och utspel som handlar om att skapa en kontinuerlig, stabil och näringslivsvänlig ekonomisk politik.

– Vad Indien behöver på vägen från agrart samhälle till IT-samhälle är en industriell revolution, sa ambassadören och menade att Indien nu har en historisk chans att genomföra en sådan.

När allt fler industrier ska flytta från länder med höga löner och höga omkostnader kan de hamna i Indien. Men då måste Indien snabbt bygga ut infrastrukturen, som är Indiens akilleshäl (taskiga vägar, gammal järnväg, överbelastat elnät på gränsen till kollaps), reformera skattelagstiftningen och införa liberalare och mindre rigidare arbetskraftslagar.

– Om det sker, sa ambassadör Harald Sandberg, då kommer Indien att spela en stor roll i världen de närmaste tio åren.

Fotnot: Arrangör av frukostmötet med ambassadören var Sweden-India Business Council. Pratade gjorde också generalkonsuln i Mumbai Fredrika Ornbrandt och Anna Liberg, svensk handelssekreterare och chef för Business Sweden i Bangalore.