Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indiens bästa strand

Andaman_beach7.01.jpg

Beach number 7. Foto Per J Andersson

Stammarna är så tjocka, havets brus så mjukt och fåglarnas sång så annorlunda. Barfota i den vita, svala korallsanden i en strandnära djungel där avståndet upp till trädkronorna i mahuaträden är så stort att det känns som om jag står en väldig katedral.

Jag går på stigen som leder till Elephant Beach där mangroveträsket möter havet. Snabba eremitkräftor springer i det kristallklara högvattnet som översvämmar skogen med de grå, förvridna stammarna och mörka luftrötterna. Fiskar masar sig fram på sand- och lerbankarna, som om de just bestämt sig för att lämna havet och bli landdjur.

På Havelock, en av öarna i Andamanerna,
råder en magisk känsla av naturlig urkraft och övernaturlig skönhet. Jag vadar i knähögt vatten. Tårna sjunker ner i leran och solen bränner i pannan. Jag sveper handduken om huvudet som en turban, sätter ner foten bredvid en hoprullad kobra och ryggar tillbaka – bara för att upptäcka att den är död och harmlös.

Kliver ner i djupa elefantfotavtryck. Svettas kopiöst. Halsen snörps åt. Blir yr. Har inget att dricka. Men som om han framkallats av ett trollslag står han plötsligt där mitt i djungeln: mannen i höftskynke och med bar överkropp blank av svett. Han har en machete i handen och bredvid honom ligger en hög med färska gröna kokosnötter.
– En kokosnöt att dricka, Sir?
– Två, tack!
Det svala och på samma gång söta och salta kokosvattnet fuktar strupen och antydan till huvudvärk försvinner.

Andaman_beach7.02.jpg

Beach number 7 – igen. Foto Per J Andersson

Men Havelocks, om inte Andamanernas, eller föresten hela Indiens, bästa strand, är ändå Beach number 7 – ett teknokratiskt namn på en av Asiens mäktigaste naturupplevelser som man hoppas får förbli det och slipper ”thailandifieras”. Som tur är hålls turismen i strama tyglar: det är förbjudet att bygga närmare havet än 200 meter från högvattenlinjen och inte högre hus än nio meter. När jag står på stranden med den perfekta paradisvinkeln ser jag därför inte ett hus, en enda strandförsäljare eller ett enda parasoll.

Norr om Beach number 7 ligger
Neils Cove, ännu en av Havelocks magiska naturbukter. När jag utan en annan människa i sikte går i vattenbrynet slås jag hur exotiskt det är. Jag är ensam. Inte en människa så långt ögat når. I Indien.