Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kärlekskraft

2. PK_Lotta_Sverige_28_maj_1977.jpg

Återförenade! Lotta och Pikej 28 maj 1977.

Ingen har väl missat att det är Alla hjärtans dag idag? En högtid med en ärofull och behjärtansvärd medeltida historia, men också en dag som kidnappats av kommersiella krafter. Allt går ut på att sälja saker. Blommor, geléhjärtan, kläder.

I Indien finns hindufundamentalister som utsett Alla hjärtans dag till måltavla för sitt hat. Men det är inte komersialismen som sticker dem i ögonen. Dagens datum representerar, enligt fundamentalisterna, västerlandets fria syn på kärlek och är en odygdig uppmaning till unga ogifta människor att pussas, kramas och mer därtill – utan att de är gifta, utan vederbörligt tillstånd, utan att patriarken och traditionen fått säga sitt och vigt de tu, för evigt.

Just därför vill jag propagera för Alla hjärtans dag, för allas rätt att visa kärlek utan att föräldrar och andra äldre släktingar först godkänt kontakten mellan människorna som älskar. För dig som är svensk och läser detta känns det kanske som en självklarhet. Men betänk att det för många av de 1,2 miljarder indierna inte är det. Och samma ofrihet råder i flera länder i Sydasien, Mellanöstern och Afrika.

För prick ett år sedan, på Alla hjärtans dag 2013, hade jag releasefest för min bok New Delhi-Borås som handlar om just detta: kärlek mot alla odds och kärlek som förlåtelsekraft i en värld (Indien) där människor har en tendens att göra varandra illa (kastsystemet).

Pikej, huvudpersonen i min bok, cyklade 800 mil från Indien till Sverige för att återförenas med den han älskade. Han cyklade inte för att hamna i Guinness rekordbok, inte för att bevisa att han orkade och inte för att imponera på kompisarna därhemma. Han cyklade för att han inte kunde vara utan den människa som han älskade.

Att skriva New Delhi-Borås var en resa. En resa som gav mig nya vänner, nya erfarenheter och lärde mig att kärleken, om den släpps fri, faktiskt övervinner allt.

New Delhi-Borås finns både som inbunden, som pocket och som e-bok. Här kan du skaffa den!

NewDelhiBoraspocket3d.jpg