Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kerala sticker ut

FiskenätCochin.JPG

Kinesiska fiskehåvarna i Fort Cochin. Foto: Per J Andersson

Grodor kväker i kanalerna, åskan mullrar och nordostmonsunen piskar kokospalmerna i The Backwater i Kerala i sydligaste Indien. Jag sitter på verandan på Coconut Lagoon i Kumarokom, ett hotell som ligger under havsnivån i Keralas våtmarker.

Bungalowerna är ombyggda hundra år gamla byhus och här finns inga teveapparater på rummen, istället erbjuds yoga- och meditationssessioner, kanotutflykter och fågelskådarpromenader med hotellets egen naturalist. Och restaurangen, Ayemenem, serverar lokal mat gjord på lokala råvaror, och är döpt efter byn som figurerar i Arundhati Roys roman De små tingens gud. Det här är författarens hembygd. Hon är deras stolthet.

Jag sitter och funderar på Keralamodellen, som vuxit fram ur traditionen med upplysta maharajor, öppenhet mot omvärlden tack vare omfattande internationell kryddhandel som pågått i flera tusen år (långt före Vasco da Gama kom hit), kristen mission, matrilinjära strukturer, många år med kommunistiskt delstatsstyre och en folklig anda som går ut att man vill vara med och bidra.

Trots att delstaten har ganska kass ekonomi och hög arbetslöshet (som mildras av att många keraliter åker till Persiska viken som gästarbetare och skickar hem pengar till sina familjer) har man lyckats med det i stort sett ingen annan delstat i Indien lyckats med: hög läs- och skrivkunnighet, låg barnadödlighet, låg mödradödlighet och ett finfördelat nät av väl fungerande vårdcentraler på landsbygden. I ett indiskt perspektiv är Kerala rena drömmen.

Health indicators.jpg

Kerala sticker ut.

Utvecklingsekonomer världen över har mer än gång kliat sig i huvet och förbryllat undrat hur det är möjligt att ha en stå stor andel utbildade och friska medborgare utan att ekonomin går särskilt bra.

Elefantskötare.JPG

Elefantskötare, Elephant Junction i Kumily, Kardemummabergen. Foto. Per J Andersson

Även när det gäller turismen sticker Kerala ut. Ingen annanstans i Indien finns så många homestays och andra turistprojekt – community based tourism, som man säger på engelska – där byinvånarna själva är delaktiga.

Turismen i Kerala är till stora delar raka motsatsen till den toppstyrda allinclusive-turismen som härjar i Egypten, på Yucátanhalvön, i Dominikanska republiken och många andra karibiska önationer.

Om allt detta funderar jag medan grodorna kväker i vattenpölarna och monsunen plaskar som ett frimodigt vattenfall.

Min senaste bok, New Delhi-Borås, om indiern som cyklade till kärleken i Sverige, finns nu både som e-bok och pocket. Snart blir också den film, om allt går vägen.