Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mina indiska favoriter

Kamelkopulation.jpg

Öknen är en romantisk plats, och inte bara för människor. Foto: Per J Andersson

Mina indiska favoriter
Del 1: Ökenstaden

Jaisalmer är sagan, drömmen och turistklichén. Som om man plockat miljöer och stämningar ur Tusen och en natt, karaktärer ur Mahabharata och låtit indiska turistbyrån regissera.

Jag bor i ett hotell inne i det 1 000 år gamla fortet mitt i Jaisalmer. Muren runt fortet består av rader av cylinderformade torn och påminner om ett sandslott. Taket och väggarna i mitt rum är hopbyggda med muren, receptionen har samma nötta stengolv som gränden utanför, luften är lika het och torr på dagen och kall och fuktig på natten här inne som där ute. Det är omöjligt att avgöra var det ena börjar och det andra slutar.

När jag senare åker härifrån och försöker minnas gränderna från stadsporten, genom marknaden, in i fortet, förbi palatset och torget och upp till mitt lilla hotell längst upp, längst ut, i muren, i sagan, i drömmen, flyter allt ihop i ett gytter av ljusbrun, solvarm sten.

På kvällarna klättrar jag upp på fortet i staden, på fortets mur, på taket till mitt rum, och tittar ut över öknen. När solen går ner blir de bruna husen persikofärgade och röken från hundra eldar ser ut som genomskinliga bomullstussar. Alla minareters uppmaningar till kvällsbön tonar in i och ut ur varandra och det luktar lök och chili, kokande olja och ännu mera chili.

Kamelkaravaner ringlar genom fårhjordar. Lastbilar brölar genom folksamlingar. Jaisalmer brinner och sjunger, flammar och pinglar, knattrar och smäller, tutar och bräker. Från taket på mitt hotell känns drömmen plötsligt vardaglig och Jaisalmer väldigt verklig.

Är du i Jaisalmer måste du åka på en två-tre-dagars kamelsafari. Rida kamel, sova i tält eller i sanddyner under stjärnhimlen. En bra eko-medveten arrangör som inte bara rider de vanligaste rutterna är Safari Tours.