Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mystisk sex

kajurahosex.jpg

Tempelskulptur i Khajuraho. Utomjordisk orgie? Eller bara sexualupplysning från myndigheterna? Mystiken tätnar.

Jag älskar historiska mysterier. När jag var liten läste jag ofta och gärna Erich von Däniken och andra författare som spekulerade i om inte utomjordingar en gång i tiden besökt jorden, vilket det finns ”bevis” för, skrev von Däniken, i arkeologiska utgrävningar och historiska vandringssägner. Och teve hakade på och sände härligt mystiska faktaprogram med en speaker som med på samma gång filosofiskt utsvävande och bestämt konstaterande tordönstämma ställde frågor som: ”Är inte de här tusentals år gamla figurerna som bara kan ses från luften bevis för att varelser från en annan civilisation en gång i tiden landade i Perus öken?”

Därför blev jag förstås hänförd när jag kom till indiska Khajuraho och fick se: stenkvinna med ena handen vilande på höften och den andra runt mannens hals, stenmannens fingrar lätt på hennes klotformade bröst. Stenkvinna som böjer upp benet mot baken, som om hon stretchade lårmusklerna. Stenkvinna och stenman i spektakulär samlagsställning, så akrobatisk att de måste ha hjälp av två kvinnor för att hålla balansen.

Skulpturerna sitter på tempel i
Khajuraho i delstaten Madhya Pradesh och byggdes av en kungadynasti som kallades Chandellas, som från 900- till 1300-talet styrde över ett område som då kallades Jejakabhukti. Under kung Vidyadhara, som styrde 1017–29, stod riket på sin höjdpunkt med tempelbyggen, poesi och musik. Men man vet från den arabiska resenären Mohammad Ibn Battutas texter att templen användes fram till åtminstone 1335. Någon gång därefter antar man att folk övergav Khajuraho och att templen föll i glömska.

Erotiska tempel gömda långt in i djungeln. Det får till och med von Dänikens ufo-teorier att blekna. Att de var gömda i ganska precis 500 år var deras räddning: hade templen varit kända för utomstående hade de muslimska härskarna i Delhisultanatet och mogulriket gjort som man gjorde med flera andra hinduiska tempel: man hade rivit monumenten med sina blasfemiska avgudabilder och förkastliga erotiska scener.

khajurahoflicka.jpg

Människa eller utomjording?


Men 1838 fick den brittiska officeren
T S Burt, som var på resa genom kontinenten på uppdrag av företaget Bengal Engineers, höra talas om templen. Först trodde han inte historierna som hans lokala medhjälpare berättade. Sedan vandrade han till platsen och fick se med egna ögon.
Hittills har man grävt fram 25 av vad man tror var totalt 85 tempel. Vad som förvånat arkeologerna är att man inte hittat en enda rest av profana byggnader som bostadshus och affärer. Som om Khajuraho bara var en stad för gudarna och deras tillbedjare.

Men så återstår von Däniken-frågan
som många ställer sig: varför skulpterade man samlagsscener här i djungeln för över 1 000 år sedan.

Men nej, jag har inte hittat några
förklaringar som går ut på att utomjordningar landat och haft sexuella orgier med byborna, vilket sedan avbildats på tempelfasader.

Istället finns det en teori som säger
att kungarna utövade tantrisk kult, som går ut på att man med sexuell njutning jagar bort demonerna och når upplysning. Skulpturerna skulle alltså vara en beskrivning av det sexuella-religiösa utövandet. En annan teori är att figurerna helt enkelt beskriver scener ur Kama Sutra, den hinduiska kärleksläran. I så fall handlar det snarare om ett slags sexualupplysningslektioner. Ytterligare en teori går ut på att de älskande paren snidades för att underhålla gudarna.

Men gudarna? Vilka var de?
Hur förklarar man deras fysiska, varelselika former? Var de ändå inte utomjordningar som landat i ett rymdskepp och haft kul med lokalbefolkningen i några hundra år? Jag har hittills inte sett några bevis för att så inte är fallet. Det är faktiskt lika troligt att det var så, som att Nya Zeelands premiärminister är en ödla från yttre rymden.

Res dit och bli hänförd! Nu är det smidigare än någonsin. Sedan 2008 finns järnvägsstation i Khajuraho. Från New Delhi går dagligen kl 20.15 ett nattåg som anländer klockan 6.35 nästa morgon.