Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

”Riv moskén”

Ayodhyamalning.jpg

En miniatyrmålning från mogultiden av staden Ayodhya.

Läs på innan du reser.
Del 7: Därför är historien en så het politisk fråga idag

– Riv moskén! skallade ropen i staden Ayodhya.

På Lord Krishnas födelsedag 1964 – jo, hinduiska gudar fyller faktiskt år – bildade en grupp religiösa journalister, forskare och företagsledare en förening. De kallade sig Vishwa Hindu Parishad (Världshindurådet). De hade tre mål: de ville stärka hinduismens roll i samhället, sprida hinduiska värderingar och underlätta för den hinduiska diasporan runt om i världen att hålla kontakt med varandra. De första 20 åren var Världshindurådet en ganska obskyr förening, som inte många indier hade hört talas om. Men 1984 klev de ut i offentligheten. Då startade man en agitationskampanj för att riva den flera hundra år gamla Babrimoskén i staden Ayodhya i norra Indien. Moskén stod på en plats där man anser att guden Rama föddes. På denna heliga födelseplats stod en gång i tiden ett Ramatempel, hävdade man, ett tempel som revs av de illasinnade muslimska mogulerna på 1520-talet. Nu var det dags att göra upp med Indiens muslimska historia. Nu måste hinduerna återta vad man förlorat och bygga upp templet igen.

Det skulle kunna ha stannat där
, som svavelosande uttalanden från en grupp hinduiska fundamentalister som blandat ihop materiell historieskrivning med religiösa föreställningar.

Men 1990 ledde Lal Krishna Advani, ordförande i det hindunationalistiska BJP, en grupp hinduiska aktivister i en rath yatra, en religiös kampanj, för att riva moskén och återta Ramas födelseplats. Advanis kampanj var ett politiskt snilledrag. BJP fick rejäla framgångar i de kommande valen, vilket bäddade för att partiet fick regeringsmakten i flera delstater och i slutet av nittiotalet kunde bilda nationell regering i New Delhi.

Kraven på att riva moskén fick känslorna att koka bland hinduiska aktivister de kommande två åren. 6 december 1992 tog aktivisterna till slut saken i egna händer och verkställde Världshindurådets och BJP:s vilja. Ursinnigt rev mobben moskén medan den ditkommenderade polisen och militären tittade på.

– Riv moskén och bygg upp Ramas ståtliga tempel! ropade aktivisterna medan tegelstenar rasade och murbruk yrde.

Den raserade moskén ledde till
fasansfulla kravaller där hinduer dödade muslimer och muslimer svarade med att döda hinduer. Vintern 1992–93 upplevde Indien det värsta våldsutbrottet sedan delningen av Brittiska Indien 1947.

Tio år senare ville Världshindurådet
fullfölja vad som påbörjades 1992. BJP, som nu satt i regeringen, hade efter de blodiga kravallerna bytt ståndpunkt och motsatte sig att man byggde ett Ramatempel. Högsta domstolen hade utfärdat ett moratorium mot tempelbygget. Ändå började unga hinduiska män påhejade av Världshindurådet att agitera för bygget. 27 februari 2002 satte en grupp muslimer eld på en tågvagn med hinduiska aktivister på väg hem från det omstridda moskéområdet i Ayodhya. 57 av aktivisterna dog i lågorna.

Plötsligt återuppstod våldet från de hemska veckorna vintern 1992–93. Flera indiska städer i delstaten Gujarat i västra Indien brann. Med moraliskt stöd av chauvinistiska politiker hämnades uppretade grupper av frustrerade hinduiska män attacken. Inför en passiv poliskår hällde de bensin och tände eld på sammanlagt 2 000 muslimska män, kvinnor och barn, som dog en fasansfull död i lågorna.

I vår är det parlamentsval i Indien. En av premiärministerkandidaterna är hinduhögerpartiet BJP:s Narendra Modi, som idag är högsta beslutande politiker i Gujarat. Modi dras med anklagelser om att då för tolv år sedan ha beordrat polisen att vara passiv när den arga hinduiska mobben sedan mördade tusentals oskyldiga muslimer.

Flera indiska domstolar har utrett Modis ansvar för massakrerna, men trots att en hög domstol jämförde honom med antikens kejsare Nero som spelade lyra medan Rom brann ner, har man inte lyckats få honom fälld.

Men i den amerikanska administrationens ögon är premiärministerkandidaten Modi ändå moraliskt medskyldig till dödandet av muslimer. Och om han i vår väljs till makten kan han bli den första indiska politiska ledare som vägras inresa i USA.

Igår sändes i Sveriges Radio en analys jag skrivit av läget i Indien inför vårens val. Lyssna på SR Play.

Travel Blog Awards 2014!
Nu kan du sluta kämpa efter att leta billigt flyg – på Supersavertravel har vi samlat våra bästa erbjudanden!