Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Varanasi Junction ligger i Kista

Varanasijunction.jpeg

Om du inte redan förstått det: just nu pågår ett indiskt kulturfyrverkeri i Stockholm. Ikväll är det Bollywoodparty på Clarion hotell, boka biljett här.

Och i helgen blir det konstutställning och föredrag i Kista. Arrangörer är tidskriften Sydasien ihop med Svensk- Indiska föreningen.
Varanasi Junction kallas den indiska kulturhelgen., som är en del av indiska ambassadens temavecka India Unlimited. Läs mer om India Unlimited.

I helgen kan du alltså kliva nerför trappan till Kista Underground Bazar och uppleva den heliga staden Varanasi med alla dina sinnen! Här visas Elin Thorséns konst i samband med föreläsningar av Willy Pfändtner och Stig Lundgren.

Du kan pyssla i workshopen som leds av Streetkonstnären Beate Pretty Smart Lindberg, låta barnen leka i barnhörnan, handla indiskt hantverk från Butik Brokiga Bengalen bazaaren, få dina händer målade med henna av Miss Mehndi, njuta av indisk mat, en kopp rykande hett chai, musik och kultur.

Konstnären Elin Thorsén presenterar sin utställning ”Banarsi Still Lifes”, en serie fotografier och målningar som skildrar människorna och livet på Varanasis gator. Serien är resultatet av en tre års vistelse i staden då hon studerade vid Banaras Hindu University.

Guruns roll inom hinduismen.
Stig Lundgren håller föredrag om gurutraditionen, synen på mästare-lärjunge; vilken uppgift gurun har för sin lärjunges andliga utveckling, om hur man i äldre tider (och ännu i dag på sina håll) levde med sin guru i åratal i ett ashram, samt vad gurun har för roll idag när många gamla brahmana-familjer i stället riktar blickarna mot teknisk utveckling och lukrativa yrken som ingenjörer, läkare, biologer etc. Stig kommer även att ge några exempel på framstående traditionella gurus i dagens Indien och vilken roll de spelar idag. Lyssna på föredraget lördag 26 april kl 14.

Att se och bli sedd av Gud. Willy Pfändtner, Lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola håller föreläsningen ”Att se och bli sedd av Gud”. Hinduismen är en mycket visuell religion. Begreppet darshan, som betyder ”skådande” är av central betydelse. När hinduer går till templet säger de att de ska gå för darshan, att möta och välsignas av Guds mäktiga och gränslösa blick. Men vad ser hinduerna i gudabilderna? Vad betyder dessa mångarmade gudar, deras vapen, emblem och djur? Dessa frågor tas upp av experten Willy Pfändtner, lördag 26 april kl 16.

Här är alla hållpunkter under helgen:
Lördag 26 april

11.00 vernissaget öppnar med Invigningsskål
12.00 Elin guidar genom utställningen
12.30 Bazaar, mingel och workshop
14.00 Stig Lundgren ”Guruns roll inom hinduismen”
16.00 Willy Pfändtner ” Att se gud och bli sedd av gud”

Söndag 27 april
11.00 vernissaget öppnar
13.00 Elin guidar genom utställningen
13.30 Bazaar, Mingel och workshop

Platsen är alltså Kista Bazar, Vejlegatan 7, t-bana Kista.