Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

4 udda Indienstränder

Puristranden.JPG

Stranden i pilgrimsorten Puri i Odisha på Indiens östkust.

Det här är inte Indiens renaste, mysigaste eller vackraste stränder, men några av de mest historiska, myllrande och udda. Skippa Goa och Kerala och satsa istället på:

1. Mammallapuram, Tamil Nadu
Mamallapuram är en liten stad som förutom sitt berömda Kusttempel bjuder på sandiga gator, massor av aktiva stenhuggarverkstäder och ett område där skulpturer, tempel och grottor är uthuggna direkt ur berget. Samtidigt råder tät ryggsäcksluffaratmosfär, kryddad med helgturistande Chennaibor. Tempel och skulpturer är uthuggna direkt ur berget som Krishnas Butter Ball (smörkula), en jättelik stenboll som ser ut att rulla iväg nerför berget vilken sekund som helst. Indiska turister brukar duka upp picknick i skuggan av stenkulan och ta sig en tupplur tillsammans med getterna som också gillar att vila här.
Men stranden då? Jo, det är en ljus sandstrand som skulle kunna vara perfekt för bad om det inte vore för att det är ganska skräpigt och för att vattnet är lite för grumligt. Men för en kulturell och historisk upplevelse med tempel på stranden och sandig småstadsfrid är Mamallapuram en ädelsten.
Kombinera med: Rödvin, bagetter och baskrar i den före detta franska kolonin Pondicherry som ligger vid kusten tio mil söderut.

2. Murud och Janjira, Maharashtra
Murud, 16 mil söder om Mumbai, är en liten fiskeby med en spännande fästning, Janjira, i havet strax utanför kusten. Här bosatte sig redan under medeltiden sjöfarare och handelsmän från Afrikas horn. Ett litet svart Afrika bildades här på Indiens västkust. Idag är fästningen förfallen, men du kan besöka den genom att hyra en lokalbåt med segel och glida ut till ön, vilket tar ungefär tio minuter. Och norr om Murud finns en bred och oftast nästan helt folktom strand. I veckorna är det du och en och annan ko – och så havet, medan det på helgerna kommer Mumbaibor för att äta gott och promenera på stranden. Okej, vattnet är ganska grumligt. Men fisken som serveras på restaurangerna är god, havsbrisen svalkande och stämningen avslappnad.
Kombinera med: Storstadsliv i Mumbai några timmars resa norrut och stränderna i Goa några timmar söderut.

3. Puri, Odisha
Puri är både en pilgrimsort (Jagannathtemplet) för pilgrimer från hela Indien och en semesterdestination för badsugna Kolkatabor, som håller till på västra delen av stranden nedanför Park Beach och Puri Hotel. Här är det fest och tivoli i strandkanten från gryning till skymning med rajasthani-style-kameler för ridning och försäljare av rosa sockervadd och indiska snacks. I vattnet är det trångt av badande. Skratt, lek och stoj.
De få västerländska turister som kommer hit håller ofta till ett par kilometer österut på stranden, nedanför Honey Bee Bakery och Peace Restaurant och hotellen som är inriktade på västerländska lågbudgetturister. Och så finns det en attraktion du inte få missa: den världsberömda sandskulptören Sudarsan Patnaik som håller till på stranden nedanför Hotel Mayfair.
Kombinera med: Det världsarvsklassade templet i Konark, utformat som en vagn till solguden Surya och dekorerat med erotiska skulpturer.

4. Nagoa Beach, Diu
Diu är en ö med en liten sliten stad i portugisisk kolonialstil, omgiven av sandstränder. Ön ligger bara några meter ut från fastlandet, varifrån det finns broförbindelse. När man åker över den bron förändras allt. På fastlandet, som tillhör delstaten Gujarat, råder förbud mot konsumtion av alkoholhaltiga drycker. På ön Diu, som varit portugisisk koloni, flödar däremot ölet, portvinet och spriten. Det säger nästan sig självt att många Gujaratbor lockas hit för att ta del av den hemmavid förbjudna drycken. Barerna och hotellen, inriktade på ”alkoholturister” ligger tätt, och ju längre dagen går ser man allt fler som går ostadigt från bar till bar.
Hyr cykel och trampa ut från staden mot Nagoa Beach och njut av gul sand, fridfull atmosfär och hyfsat rent vatten. Men friden bryts ibland av berusade gäng av grabbar från Gujarat som plötsligt känner sig väldigt sugna på att knyta kontakt med de västerländska turister som lagt sig för att sola i sanden.
Kombinera med: Safari i Gir Nationalpark där det asiatiska lejonet lever.

På väg till Indien? Sugen på fler Indienrestips? Skaffa min guidebok Indien – personlig guide (Vagabond/Norstedst 2013).