Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gatumatshjältar

Samosa_man.jpg

Här kommer Samosamannen, Idlimannen, Bengalivampyren och Jalebikvinna. Och därmed en stor del av den indiska nationella identiteten.

Indien är ett matfixerat land. Att umgås handlar praktiskt alltid om att samtidigt äta. Och ingen frågar ”Läget?” eller påstår ”Vackert väder idag!”, nej, hälsningsfrasen lyder snarare ”Hur var din lunch/tiffin/middag?”.

Varje delstat har sin kulinariska tradition, men mycket av gatumaten förenar indierna från Himalaya i norr till Kanyakumari i söder. Illustratören Rajkamal Aich från New Delhi, som BBC nu uppmärksammat, menar att samosa, jalebi, idli och laddoo kanske är det enda som förenar indier med olika traditioner, seder och språk.

Samosapojken kastar samosas som exploderar i kontakt med chutney. Samosas står för Indiens kanske mest ätna gatumat, i alla fall från en linje i höjd med Bombay och norröver, och är ett friterad degknyte fylld med ärtor, potatis och linser.

Idli är populär frukostgatumat i Sydindien. Idlimannen oskadliggör sina fiender genom att kasta idlis in i munnen på dem, vilket ger dem kronisk diarré. Hans mustasch är inspirerad av Veerappan, en bandit, tjuvjägare och sandelträsmugglare som gömde sig i skogen på gränsen mellan sydliga delstaterna Tamil Nadu och Karnataka, men som 2004 sköts till döds i eldstrid med polisen.

Idli_boy.jpg

Jalebikvinnan är inspirerad av ”en vacker collegeflicka som är frustrerad för att pojkarna inte kan sluta med sitt objektifierande fluktande”. En dag äter hon en jalebi (en deg som spritsas ut i kokande olja och formar labyrintlika former) som ger henne styrka och energi att kämpa tillbaka mot de sexuella trakasserierna med hjälp av sin hålslev.

Jelebiwoman.jpg

Bengalivampyren älskar den extremt söta efterrätten rasgulla. En schablon som bygger på uppfattningen att bengaler är galna i sötsaker.

– Bengalivampyren är en godisbutiksägare i Calcutta som istället för att dricka blod suger ut sirapen ur rasgulla-bullarna. Han går runt i staden på nätterna och suger ut sockret från alla rasgullas, bengalernas favoritgod, han får syn på, säger Rajkamal Aich i en intervju för BBC.

Bengali_vampire.jpg