Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Happy Holi!

Dance-in-Holi-Festival.jpg

En kväll i Bangalore stod röda, gula, blå och gröna människor runt en vårbrasa. Så tog nån ett skutt, for över elden och landade osvedd, bara lite uppvärmd, på andra sidan.

En förmiddag i Udaipur sprang jag mellan gathörnen och tog skydd bakom banyanträd och parkerade autorikschor. Faran, den jag skydde, utgjordes av krypskyttar beväpnade med vattenpistoler i plast laddade med rött vatten. Ett skott och min vita bomullsskjorta skulle … färgas fantasifullt röd, grön eller gul.

En morgon i Jodhpur blev jag färgbombad i en av de blå gränderna så att jag så ut som en statist till filmatiseringen av smurfarna.

Holi-India.jpg

Holi är en extremt kul festival. Den saknar: högstämdhet, gravallvar, förlamande krav på korrekta ritualer. Den är: galen, oförnuftig, livsbejakande, lekfull och extatisk. Man kan säga att Holi i sin symboliska iver att förgöra demonen Holika bejakar det lekande barnet inom oss.

När jag tänker på den där brasan vidgas sinnena. Det är väldigt likt svenska valborgsmässoaftons eldar. Nu är vintern över, vilket inträffar lite tidigare i Indien, och man bränner upp allt gammalt dött. I Sverige torra kvistar och skräp. I Indien allt det plus gamla uttjänta kläder. Dags för ny vårgarderob.

I dagarna firar Indien.

Happy Holi, alla!

Sörjer du att du befinner dig 800 mil från Indien och missar årets firande av Holi? Satsa då på nästa års firande, som infaller något senare, nämligen 23–24 mars. Eller 2017, då man firar Holi 13–14 mars. I min Indien – personlig guide finns mer att läsa om Holi och en massa annat skoj i Indien. Beställ boken här!