Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Skamligt vidöppet

Leopoldscafe.jpg

Café Leopold i turistkvarteren Colaba är sinnebilden för det vidöppna, skamligt liberala Mumbai (Bombay). Blandningen av gäster är som hämtad från en gammal spionroman. Shejker, sjömän, östafrikanska affärsmän i fotsida dräkter … plus medelklassindier, västerländska ryggsäcksluffare och lyxturister. Jag har gått hit vid varje Mumbaibesök sedan 25 år tillbaka för att få en fläkt av en kosmopolitisk gamla världen-atmosfär.

Med Gregory David Roberts tegelstensroman Shantaram klev Café Leopold in i litteraturen. I boken sitter huvudpersonen, en lätt förklädd Roberts, allt som oftast på Leopold, dricker öl, pratar med prostituerade, gangstrar och resenärer.

Med Bombayattentaten klev Café Leopold in på världens alla tidningars förstasidor. Här sköt terroristerna på eftermiddagen den 26 november 2008 ihjäl sex människor. Suketu Mehta, författare till reportageboken Maximum City – Bombay Lost and Found skrev så här i New York Times om varför terroristerna valde att döda just här: ”Deras [gästerna på Leopold] berusade festande och skamlöst flirtande måste ha förolämpat de rättrogna jihadisterna”.

Gregory-david-roberts.jpg

Gregory David Roberts som skrev Shantaram kommer ofta tillbaka till sitt gamla stamhak, Café Leopold i Bombay.

På Leopold – som öppnar sju på morgonen och stänger halv två på natten – äter jag frukost och lunch. Strax efter solnedgången är jag tillbaka för tredje gången och beställer indisk Kingfisher-öl som serveras i långa plaströr som ställs fram på bordet – längst ner på röret en liten tappkran, bara att fylla på när glaset är tomt. Och givetvis äter jag deras goda tandorikyckling med nanbröd och lyssnar till sorlet av språk, dialekter, av Indien, av världen.

Bara fyra dagar efter det blodiga attentatet återöppnades Café Leopold, som legat där det ligger sedan 1871. Familjen Jehani, som har ägt stället de senaste 80 åren, säger att de inte tänker förändra något. Öppenheten är central. Kaféet förblir vidöppet. Inga vakter. Inga dörrar. Det är bara att släntra in. Alla är välkomna.