Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Var inte rädd!

Av Posted on Inga taggar 0


I indiska städer, som här i Delhi, är inte trafiken direkt farlig, men kaotisk.

I Indien blir man smittad av dödliga magsjukor, utsatt för påstridiga tiggare och klämd mellan folk i trängseln på gatorna. Indien känns farligt och därför är det lika bra att åka till … Thailand kanske.

När jag håller föredrag om Indiens historia, politik och natur och berättar om städer och skogar och människor så handlar ofta frågorna efteråt inte om detta, utan om en enda sak: blir man inte magsjuk?

– Jovisst, risken finns, men det går oftast över på tre dagar utan behandling, brukar jag svara, för att risken för magåkommor är förhöjd kan jag ju inte förneka.

Men att oron ska få ta såna proportioner.

När det gäller ebola vet vi ju också att skräcken för smittan också tagit sig märkliga proportioner. Svenskar vågar inte resa till Sydafrika, Kenya och Kap Verde, trots att de länderna befinner sig långt från de tre drabbade länderna i Västafrika.

Däremot får jag som Indienföredragshållare och Vagabondredaktör praktiskt taget aldrig frågor om den aktivitet som innebär störst risk för resenärens liv: trafiken på vägarna.

Om att vara rädd för fel saker har jag skrivit en text om som sändes imorse i Tankar för dagen i Sveriges Radios P1. Missade du? Lyssna här! Eller här: